Hangyairtás

A trójai faló módszerét utánozva segítünk, hogy a hangyák maguk pusztítsák el a saját fészküket.

Hangyák vannak a lakásban? Tele van a konyha élelmet cipelő rovarokkal? A szobában is lézengenek a dolgozók?

A Trio Vár segít, hogy a hangyák elleni védekezés hatásos legyen.

Trójai faló? Mi köze van a hangyákhoz?

A trójai háború már 10 éve tartott a görög seregek és a trójaiak között, de minduntalan eredménytelenül zárultak a csaták, a város bevehetetlen volt.
A fordulópontot a faló megépítése hozta el. Pallasz Athénének ajánlották a szobrot, hogy jó szelet biztosítson a görögöknek a hazaútra. Ahogy ismerjük a mondát, eszük ágában sem volt hazamenni, bebújtak a ló belsejébe a katonák.
Szinón, az egyik görög azt állította, hogy dezertált, és Priamosz trójai király be is fogadta. Szinón szerint a ló - mivel a bölcsesség istennőjének tulajdona - meg fogja védeni Tróját a további támadásoktól. Habár Laokoón átlátott a cselen, mégis bevontatták sz építményt a városba. Este aztán, amikor már mindenki nyugovóra tért, a katonák kiszabadultak és felgyújtották az ellenség várát.

hangyairtás trójai módszerrel
A hangyák esetében a faló maga a gél állagú csalétek.

Számukra vonzó illatú és ízű méreganyagról van szó, melyet a vonulási utakon osztunk szét. Azonban a hatása elnyújtott, nem azonnal pusztítja el a rovarokat. Azok a lábaikon, testük felületén behordozzák a hangyabolyba, így az ott lakók is ehetnek belőle. Akárhol is található a boly, oda mindig visszatérnek a dolgozók, így mindig be fog jutni az irtószer. Ha nem takarítják fel a kijuttatott vegyszert, 4-5 hónapig is képes dolgozni, megtizedelve ezzel a hangyapopulációt.

Miért kell irtani a hangyákat?

Habár a hangyák a talaj szerkezetét javítják, sok kártevőt elpusztítanak, sőt néhol a növények beporzásában is segítenek, a lakásban rendkívül bosszantóak. Ha leesik egy-egy morzsa vagy kiborul a cukor, azonnal megjelennek, ránk is mászhatnak, sőt meg is csíphetnek, ha az útjukba kerülünk.

A hangyák legkedveltebb eledele a cukor. Messziről megérzik, és képesek bárhogy bejutni érte, ahol aztán könnyen megtelepednek. Képesek átfúrni a falat, a fugákat, majd a parketta, lambéria alatt egész kolóniákat is kialakítanak. Onnan pedig nagyon nehéz eltávolítani őket.

A legtöbb európai hangyafaj fullánkja visszafejlődött. Azonban testük egyfajta karbonsavat, a hangyasavat (HCOOH) termeli, melyet a csáprágójukkal történt harapás után a potrohuk hátsó részéből lövellnek a sebre, ezzel juttatva be a mérgező váladékot. Mivel a koncentráció nem túl nagy, ezért allergiás reakciót csak nagyon ritkán vált ki, többnyire piros duzzanat és viszketés jelentkezik a csípés helyén. Ha a csípés helyét jegeljük, hamar megszűnnek a panaszok.

Érdekes tény, hogy Magyarországon egyetlen hangya sem védett, azonban egyes vöröshangyák növényi törmelékekből építenek fészket. Ezen fészkek eszmei értéke jelenleg 50000 Ft. 

A hangyairtás folyamata

A hangyák kiirtása nagyfokú felkészültséget feltételez, ugyanis a legjobb hatás elérése érdekében fel kell ismerni, hogy melyik fajjal állunk szemben. A közönséges fekete hangyák ellen például eltérő módszert kell alkalmazni, mint a szárnyas hangyákkal szemben.

  • Felmérés
  • Házilagos kezelés
  • Professzionális hangyairtás

Hangyák (Formicidae)

A világon kb. 16000 ismert hangyafaj létezik, ebből hazánkban 126 faj él. Közeli rokonuk a darazsaknak és a méheknek, ellenben a termeszeknek nem.
Testfelépítésük nagyon hasonló: fej, tor, potrohnyél és potroh, a legtöbb faj még mikroszkóp alatt is alig megkülönböztethető. Érdekes hát, hogy a hangyák magukat tökéletesen differenciálják a többiektől. A bolyban a kolóniák kasztokra bomlanak, minden kasztnak megvan a saját munkája. Lehetnek ivadékgondozók, élelemszerzők vagy fészekkarbantartók. Pontosan tudják, kinek mi a feladata. Ez már ivadékkorban eldől, attól függően, melyik egyed mivel táplálkozik.
A dolgozók szaporodásra nem képes nőstények. Mindig szárnytalanok, az ő feladatuk a boly ellátása. A hímek a megtermékenyítetlen petékből kelnek ki. Ők a herék, később ők termékenyítik meg a királynőt. Két pár hártyás szárnyuk van és a legtöbb faj esetében tudnak repülni. A királynő rakja a petéket, így a háborítatlanságán múlik a populáció nagysága.

hangyák munkában
Minden esetben alkalmazunk sávos permetezéses technológiát.

Az egész ingatlant körbepermetezzük, figyelembe véve a hangyák vonulási útvonalát. Kertkapcsolatos ház esetén az alap tövénél is alkalmazunk permetezést, elzárva ezzel az útjukat a lakókörnyezetbe. A hatóanyag elnyújtott hatású.

A permetszer hatását gélkezeléssel tesszük hatékonyabbá.

A vizesblokkok környékén és a vonulások helyén  mérgező gél állagú hangyairtó csalétket helyezünk ki pöttyökben az útvonalukra. Ezt behordozzák a hangyabolyba, ahol aztán a királynőt is kiirtja.

A szárnyas hangyák irtása más módszert igényel

A szárnyas hangyák rajzása a párzási időszakra tehető, a hímek a nőstényeket próbálják megtermékenyíteni. Ez csak időszakos jellegű, ám annál fontosabb, hisz ezekből a nőstényekből lesznek később a királynők.  Esetükben az a legcélravezetőbb megoldás, ha megkeressük a tobzódási helyüket, és ott permetezzük le őket, ugyanis ezek már nem térnek vissza a bolyba, a hímek párzás után elpusztulnak.

Felkészülés a hangyairtásra

A hangyairtási folyamat nem igényel semmilyen különösebb előkészületet. Lényeges azonban, hogy a tulajdonos adja át az általa ismert információkat, hol látja rendszeresen a rovarokat.

Rendkívül fontos viszont, hogy a hangyairtás után 15 napig semmilyen takarítást, felmosást nem szabad végezni az érintett területen. Ellenkező esetben eltávolítanák az irtószert és megszűnne annak hatása. A garanciát csak abban az esetben tudjuk vállalni, ha ezt a tulajdonos betartotta!

Hangyairtás házi praktikákkal

Kisebb egyedszám esetén szóba kerülhet otthoni védekezés is, ha Ön nem szereti a vegyszeres beavatkozásokat:

  • Bizonyos illatokat, ízeket nem kedvelnek a hangyák, így ott nem fognak megjelenni. Például a fahéj, teafaolaj és levendula illóolaja kifejezetten taszító számukra, de egy kevés kiszórt sütőpor is távol tartja őket a konyhától.
  • Ha porcukorral elkeverünk szódabikarbónát, azt gyorsan belakmározzák, ám a szódabikarbóna puffasztó hatása miatt megmérgezi őket.
  • Hangyairtás ecettel vagy citrommal: az ecet, citrom savanyú szagát a hangyák is utálják. Ahol látjuk őket, permetezzük be vele vagy helyezzünk ki citromkarikákat, így biztosan el fognak tűnni arról a területről.
  • Bolti hangyairtó készítmények: manapság a kereskedelemben hatalmas termékkínálat van a rovarirtó szerek terén. Hatásos és kevésbé hatásos spray-k, porok kaphatók. Viszont azt fontos megjegyezni, hogy csak kevés rovar esetében lesznek hatásosak. Ha sok egyed megjeleni, mindenképpen rovarirtó szakemberre lesz szükség, mert lehet, hogy olyan helyre költöztek be, ami nem megközelíthető, csak bontással. Ilyenkor mindig a speciális, elnyújtott hatásfaktorú irtószereket kell alkalmazni, melyekhez boltban nem lehet hozzájutni.
Miért válassza a Trió Vár Rovarirtó Társaságot a hangyák kiirtásához?

Gyorsaság

Budapesten és 30 km-es vonzáskörzetében a lehető leggyorsabban, akár 2 órán belül elvégezzük a hangyairtást.

Óvatosság

Baba- és háziállatbarát irtószereket alkalmazunk, melyek alkalmazása mellett a család minden tagja biztonságban van.

Pontosság

Mindig a megbeszélt időben érkezünk, nem kell órákat várakoznia.

Garancia

100%-os elégedettségi garanciával dolgozunk, a pozitív eredmény elérése a szívügyünk. Azonban óhatatlan, hogy a házon kívülről idővel ne jusson be néhány újabb hangya.

Fix árak

Olcsó, fix árak:
Budapesten 25000 Ft,
a 30 km-es vonzáskörzetben 30000 Ft a hangyairtás.
Ezen kívül eső területek esetén kérjük, kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Áraink

Diszkréció

Habár a hangyairtás nem túlzottan kényes dolog, diszkréten, felirat nélküli autóval érkezünk a helyszínre, így nem kell tartani a kíváncsiskodó tekintetektől.

Megbízhatóság

Megbízható rovarirtó szakemberekkel dolgozunk együtt, akik hozzáértéséről az ügyfelek elégedettsége tesz tanúbizonyságot. Kollégáinkra panasz még nem érkezett.