Darázsirtás

Darázsveszély megszüntetése NON-STOP,
minden esetben bontás nélkül

Szüntelen hangos döngicsélést hall? Netán látható a darazsak rajzása a ház körül?

Vigyázat! Nagyon veszélyes lehet a darazsak közelsége, mindenképpen professzionális irtást igényelnek!

A darazsak irtása, darázsfészek eltávolítása

avagy a veszélyes darázscsípés

A legfőbb ok, amiért az emberek rettegnek a darazsaktól, az a fájdalmas csípésük. No de nem csak rettenetesen sajog, hanem gyakran allergiát is okoz az arra érzékeny egyéneknél. Ez az allergia pedig a gyenge bőrpírtól a lüktető fájdalmon át egészen az anafilaxiás sokkig terjedhet, amely fulladást is okozhat (szerencsére ez csak az esetek kb. 2%-ában fordul elő). Sajnos sokan nem is tudják, hogy allergiások a darázscsípésre. Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben egy darázs megcsípett bennünket és csípés körüli piros folt több órán át megmarad, vagy elkezd nőni, illetve légszomjat, szédülést érzünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

A közhiedelemmel ellentétben kálcium bevétele hatástalan a darázscsípéssel szemben!

A darazsak fészkei a leggyakrabban rejtve maradnak a szemünk elől. Általában védett, szélmentes helyet keresnek maguknak, ahol biztonságban tudhatják a kolóniát. Cseréplécek alatt, tetők tövében, fészer oldalán, fák üregeiben, újabban klímaberendezések belsejében hozzák létre leggyakrabban összetett, emeletes fészkeiket; de egyes fajok a földbe, a homok mélyére is építkeznek. A darázsfészkek elpusztítása fontos feladat, mivel a darázs királynő ott él és a dolgozók is oda térnek vissza minduntalan. Ha eltűnik a fészek, megzavarjuk a családot. Ugyan a szezonban újabb fészek építésébe kezdhetnek, nem lesz annyira koncentrált a jelenlétük.

Ha a darázs szót meghalljuk, nem ez az első, ami eszünkbe jut róla. Pedig a darazsak enterális betegséget is terjesztenek. Mivel mindenféle ételre rászállnak, úgy lakmároznak a rothadó húsból, mint a kint hagyott sörből, ételről ételre viszik tovább a mikroorganizmusokat. Ha az épp elfogyasztott, darázs által is megkóstolt szőlőszemünk előtt egy romlott étel volt a rovar tápláléka, szinte azonnal gyomorrontást kaphatunk, miután testfelületével átvitte a baktériumokat a gyümölcsre. Ezáltal járványügyi jelentősége is számottevő, az egyik legszennyezettebb élelmiszerlátogató.

Hogy néz ki a darázscsípés?

Amikor egy darázs megcsíp, egyszerre négy tünet fog megjelenni:

 • Calor (vöröses szín)
 • Pruritus (viszketés)
 • Dolor (fájdalom)
 • Tumor (duzzanat)

A darázscsípés jellemzőit bővebben kifejtettük blogcikkünkben.

darázscsípés szem környékén
Darázscsípés a szem környékén (Forrás: Canva)

A darazsak fullánkja – a méhekkel ellentétben – rugalmasan kapcsolódik a testükhöz, ezért nem szakad ki az első csípés után. Ennek az az oka, mert a darázs többnyire ragadozó, és az általa termelt méreganyagot bocsátja ki a fullánkján keresztül, megbénítva ezzel áldozatát. Ezután bevonszolja a fészekbe, ahol a lárvák eledeleként szolgál.

Habár a csípésváladék nagy része víz, méregmennyisége attól függ, hogy mivel táplálkozott előtte a rovar. Amelyik főleg fehérjéket eszik, nagyobb koncentrációban tartalmaz fertőző anyagot, mint a pusztán gyümölcsöt fogyasztók váladéka.

Az egyszerű csípés az emberen enyhe, gyorsan lefutású bőrirritációt okoz. Azonban előfordulhat tovább elhúzódó, kiterjedt gyulladás is, ú.n. nagy helyi reakció. Ennél is jelentősebb, ha a szűnni nem akaró viszketés mellett nehézlégzés, légszomj jelentkezik. Ekkor allergia jelenik meg, mellyel azonnal orvoshoz kell fordulni, mert akár életveszélyes állapotba is kerülhetünk!
Az allergiásoknak ma már nagy segítségére van az Epipen (eldobható adrenalin-injekció), melyet magukba szúrva lelassítják a hisztamin felszabadulását, ezzel megállítva a túlérzékeny reakciót.
A darázscsípés akkor a legveszélyesebb, ha az ember torkát, nyelvét éri (pl. lenyelünk egy rovart), mert ekkor a duzzanat fulladást okozhat. Ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell menni vagy mentőt hívni. 

Darázsirtás házilag

Mechanikus védekezés

„Ott van a sarokban a fészek, leverem gyorsan.” – gondolják egyesek. Azonban ez rendkívül veszélyes. Nem tudhatjuk, hogy hány darázs van éppen a fészekben (a királynő szinte mindig), amelyek megzavarás esetén azonnal támadnak. Ha túl sok csípést szenvedünk el, akkor is jelentkezhet allergia, ha eddig még nem volt, mert a szervezetünk hirtelen nagy mennyiségű sokkot kap. – Ezért sosem a Trió Vár Rovarirtó Társaság nem ajánlja, hogy önmaga álljon neki az irtásnak.

Darázscsapda

Otthon is készíthetünk, vagy készen is kaphatóak. A csapdák mechanizmusa arra épül, hogy az edény alján elhelyeznek valamilyen – a darazsak számára vonzó – csalétket (pl. cukros víz ecettel keverve, alkoholos ital stb.), méreggel elegyítve. Mivel a falánk egyedek mindenre rászállnak, ami ehető, könnyedén odavonzhatjuk őket. Ha tudjuk, hogy a fészek, annak közelébe helyezzük el a készüléket, hogy a populáció minél több egyedét befogja. Ha a rovar már bent van, nem fog tudni többet kijönni, mert elzárjuk a kijáratot, ezáltal az elpusztul.

Rovarirtó spray

A kereskedelem sokféle rovarirtó spray-t kínál, melyek hatásfoka különböző. Ha egy-egy rovart találunk a lakásban, és azt célozottan lefújjuk az aerosollal, valószínűleg hatni fog bármelyik készítmény. Azonban nagyobb kolóniák felszámolására nem alkalmas, mert messziről permetezve a koncentráció a levegővel elegyedve csökken, így csak bódító hatásuk van.

darázs a drótkerítésen

Darázs (Vespidae)

Az általunk legjobban ismert darázsfaj a német és a kecskedarázs, illetve a lódarázs, amelyek a társas redősszárnyú-darazsak alcsaládjába tartoznak. 1,5-2,5 cm nagyságú, jellegzetesen sárga-fekete mintázatú rovarok, testük enyhén szőrös. Különös jellemzőjük a darázsderék, a tor és potroh között található vékony „derék”. Két pár hártyás szárnyukon szépen kivehető az erezet, nyugalomban a testük két oldalán pihen. Szemük összetett szem, ragadozó életmódja révén pedig rágó szájszervük elég erős ahhoz, hogy átharapják más rovarok kitinpáncélját. A fullánkjuk módosult tojócső, így szúrni kizárólag a nőstények tudnak.

Jellemzően kolóniákban élnek, de ismerünk néhány magányos darazsat is. Magyarországon kb. 150 darázsfaj él, de világszerte több ezer. Közeli rokonuk a méheknek és a hangyáknak is.

A darázsfészek legmélyén a királynő ül, aki kora tavasszal kezdi el azt építeni. Ezt a feladatot és az utódok gondozását idővel a dolgozók veszik át, és a királynő már csak a petéket rakja. A méhsejthez hasonló üregekbe 1-1 petét helyez, mialatt a fészek folyamatosan nő. Papírszerű anyagból készítik, a fák és egyebek rostjait keverik össze a nyálukkal, és ezt rendezik a tökéletes formába. Egy nyáron a kolónia száma drasztikusan megnő, azonban áttelelni kizárólag a megtermékenyített királynő képes.

Darázsirtás folyamata

Mint azt már többször hangsúlyoztuk, az elszaporodott darazsakat nem érdemes megpróbálni házilagosan befogni, mert rettentő veszélyt rejt a csípésük. A darázsirtás rendkívüli koncentrációt és felkészültséget igényel. Ezért ha többet lát a háza körül, feltétlenül hívjon rovarirtót, hogy megelőzze a nagyobb bajt. A Trió Vár szakképzett kollégái készségesen állnak rendelkezésére.

A darázsirtás előkészületei

 • Mondja el a tapasztalatait a kiérkező rovarirtónak, hogy ő meg tudja találni a darázsfészket.
 • Ha Ön már felfedezte a darazsak tartózkodási helyét, és az elzárt helyen van, fontos, hogy ne zárja le a röplyukat (rongyokkal, pur habbal stb.), mert máshol fognak kiutat keresni és akár a lakótérbe is bejuthatnak.
 • Ha a darázsfészek nem látható helyen van, szükséges a közelébe férkőzni. Ez gyakran van a magasban, sötétben. (Mivel kollégáink személyautóval közlekednek, létrát nem tudnak magukkal vinni. Ezért ha szükséges, kérjük, biztosítson számukra létrát.)

Kombinált darázsirtás

A darazsak irtását permetezéses és porozásos technikával végezzük, a fészek és annak környékének egyidejű kezelésével.

Szakembereink minden esetben védőruházatot viselnek, hogy elkerüljék a darázscsípést.

Amennyiben a fészek látható helyen van, és megközelíthető, nagynyomású kompresszoros géppel darázsirtó permetszert juttatunk a felületére. Ezen permet kábító hatása miatt lelassítja a darazsakat, megakadályozva ezzel, hogy kijussanak a fészekből.  Ezután leverjük és eltávolítjuk a már ártalmatlanná vált darázsfészket. Miután ez megtörtént, a fészek környékét koncentráltabb permetezéssel kezeljük, hogy a visszatérő egyedek is elpusztuljanak. A magasban fekvő fészkeket teleszkópos nyéllel rendelkező géppel kezeljük, melynél a fújás iránya és erőssége is állítható.

Ha a fészek olyan magasságban helyezkedik el, amely csak alpin technikával vagy emelőkosaras szerkezettel megközelíthető, azt társaságunk nem tudja elvállalni. 6 méter magasságig tudjuk megoldani a darázsfészkek eltávolítását.

Ha a darázsfészek nem megközelíthető, elzárt helyen van, a kompresszoros géppel permetszert juttatunk a felületre, hogy lebénítsuk a repkedő állatokat. Ezután nagy nyomással darázsirtó port szórunk szét, mely hatásmechanizmusa miatt sokáig aktív marad, és ha a darázs vele érintkezik, elpusztul. Így előzhető meg, hogy egy zárt padláson is elszaporodjanak a szúró fenevadak.

Elektromos berendezések – pl. villanyórák esetén is porozásos technikát alkalmazunk, nehogy a permetszer folyadéktartalma kárt okozzon a készülékekben.

Hogyan előzhető meg, hogy beköltözzenek hozzánk a darazsak?

 • Tartsuk elzárva az ételeket, ételmaradékokat, cukros üdítőket, ne szolgáljunk nekik a kedvenc csemegéjükkel
 • A szeméttárolót is gyakran tisztítsuk, hogy ott se maradjanak ételmaradékok
 • A lakások ablakára rakjunk rovarhálót
 • Ha közel száll hozzánk egy darázs, ne kapkodjunk, integessünk felé, mert felidegesítjük. Maradjunk nyugodtak, így előbb-utóbb odébbáll
Miért válassza a Trió Vár Rovarirtó Társaságot a darazsak és darázsfészkek elpusztításához?

Gyorsaság

Rövid időn belül, Budapesten és 30 km-es meglátogatjuk és elpusztítjuk a darazsakat. Nyáron kiemelt fontossággal kezeljük a darázsirtást a veszélyei miatt.

Óvatosság

Minden esetben baba- és háziállatbarát irtószereket alkalmazunk, melyek esetén nem kell félni a mérgezéstől.

Pontosság

Mindig a megbeszélt időben érkezünk, nem kell ránk hosszú órákat várnia.

Garancia

100%-os elégedettségi garanciával dolgozunk, a pozitív eredmény elérése a szívügyünk.
Adott szezon végéig a kezelt területre, darázsirtásra teljes körű garanciát vállalunk.

Fix árak

Budapesten egységesen 35000 Ft,
a 30 km-es vonzáskörzetben 40000 Ft a darazsak irtása.
Más területek esetén kérjük, kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Áraink

Megbízhatóság

Megbízható rovarirtó szakemberekkel dolgozunk együtt, akik számára az Ügyfelek elégedettsége az első.