Nyestriasztás, nyestek távol tartása az egész országban

A nyestek kedves, puha, szőrös állatok, szinte megsimogatnánk. Látszólag…

A valóságban azonban falánk ragadozók, amelyek hatalmas károkat tudnak tenni mind a ház körül, mind a baromfiudvarban. 

Furcsa, kaparászó, mocorgó nesz jön a padlásáról? Átütő vizelet szagot érez? Esetleg kaffogó, vonyító, morgó hangot hall?
A ház mellett parkoló autón macskaszerű lábnyomokat lát? Valószínűleg Önhöz is beköltözött egy nyest vagy nyestcsalád.

Mi segítünk, hogy a nyestek eltűnjenek otthonából!

nyest

Biztos, hogy nyest van a padláson?

Erdőkből városokba

Mivel egyre kisebb a nyestek természetes élettere, és az erdőkből beszorultak a városokba, kellemes lakhelyet találtak a házak padlásán, tetőterében. Amíg nem zavarjuk el onnan, háborítatlanul tudnak éldegélni a biztonságban és melegben.

A legjobban az erdős zöldövezeti területek mellett lévő ingatlanok vannak kitéve a nyestek látogatásának. Ha megkedvel egy helyet, általában a házra rálógó faágról, vagy az ereszcsatornán mászik fel a tetőre. Akár másfél métert is képes ugrani, hogy feljusson, ahova szeretne. 

Azon a résen, ahol a feje befér, már be is tud bújni az óvó környezetbe, a háborítatlan padlásra. Az állkapcsa annyira erős, hogy könnyű szerrel el tud mozdítani egy cserepet, ezzel ajtót nyitva magának.

Különösen vonzzák a vezetékek, egyre több bejelentés érkezik megrágott villanyhálózatról, szétkapott kapcsolótáblákról. Ha megsérül a villamos vezetékek burkolata, hamar tűz keletkezhet az adott helyen!

Mindemellett természetesen a padláson tárolt ingóságaink sincsenek biztonságban. Megrágnak mindent, vizeletük, ürülékük pedig beszennyez mindent és kellemetlen szagot áraszt.

A modern szigetelések (még az üveggyapot is) vonzóak számára, a nőstény a nyári párzási időszak után előszeretettel használja fészekrakásra, majd ott neveli utódait. Nem kell magyarázni, mekkora kárt képes ezzel okozni.

Bizonyosodjon meg róla, hogy Önnél nyest van-e a padláson!

Nyestek az autóban

A legújabb kedvelt tartózkodási helye a gépkocsik motorterében van. Az autókereskedők fő ellensége jelenleg a nyest, hisz reggelre képes működőképtelenné vagy veszélyessé tenni egy kocsit. mivel megrágja a vezetékeket vagy a belső szigetelést. Ugyanakkor a fényezésen is képes maradandó karcokat okozni.
A nyest az autóban bosszantó, cikkünkben írtunk róla részletesebben, hogyan előzzük meg a nyestkárt.

Védekezés a nyestek ellen

A közhiedelemben több metódus is létezik arra, hogyan szabaduljunk meg a nyesttől, az alábbiakban összefoglalunk néhányat, majd kiemeljük, miért ajánljuk a saját módszerünket.

 • Ultrahangos nyestriasztó:

  Egyszerű és viszonylag olcsó megoldásnak tűnik első látásra egy ultrahangos nyestriasztó beszerzése. Az ember csak kirakja, és várja, hogy eltakarodjanak a környezetéből az állatok. Azonban ez csak szemfényvesztés, valódi hatása nincs. Gondoljunk csak bele, hogy a nyestek folyamatosan hallnak mindenféle zajt, ami akár a házból, akár az utcáról vagy bárhonnan ered. Viszonylag jól urbanizálódtak, így nem jelent számukra kellemetlenséget semmilyen hanghatás. Az ultrahang egy bizonyos frekvencián szól, mely az emberi fül számára nem érzékelhető. Azonban egyetlen olyan tanulmány sem született, amiben bebizonyították volna, hogy a nyest számára igen… Valójában pillanatok alatt megszokja és vígan együtt él vele.

 • Kutyák:

  Nagyanyáink szerint a nyest utálja a kutyák szagát. Ezért helyezzünk ki kutyaszőrt az érintett területre és a vadállatok el fognak takarodni. Ezt a módszert ki lehet próbálni, de nem ígérünk semmit…

Nyest (Martes foina)

A nyest test kb. 40-50 cm hosszú, a farka pedig további 22-30 cm. Teste macskaszerű, de a lábai valamivel rövidebbek. Mancsai különösek, mert ugyan öt lábujja van, de csupasz talppárnája csak négy. Mellső lábai nagyobbak, mint a hátsók, így lábnyoma könnyen felismerhető. Szőre barna, domináns mellfoltja viszont fehér. Így lehet legjobban megkülönböztetni a szintén menyétfélék csoportjába tartozó nyuszttól, mert az övé narancssárga. (A nyuszt kerüli a lakott területeket, így vele csak ritkán találkozhatunk.)
Ragadozó életmódot folytat, főként kisebb rágcsálókat és madarakat, tojást eszik, de a gyümölcsöt is kedveli. Kedvence az eper.
Többnyire magányosan él, nyaranta egyszer párzási időszakban megszakítva éjszakai életmódját akár nappal is látható. A nőstény általában 3-4 kölyköt ellik, a kicsik már két hónap múlva elkezdenek vadászni. Várható élettartama kb. 3 év.

nyest ül egy farönkön
 • Benzines rongy:

  Bízva abban, hogy a nyest nem szereti a bűzt, meg lehet próbálkozni benzines rongyok kiakasztásával. De ez nem csak az állatok számára undorító, hanem mi, emberek is utáljuk az intenzív benzinszagot. Ráadásul a kis jövevényünk ezt is megszokja, talál kicsit odébb helyet, így nem lesz hatásos módszer.
  Több házi megoldás is kering az interneten, kétes eredményekkel.

 • Élve befogó nyestcsapda:

  Hatásos, ám nagyon hosszadalmas és körülményes módszer a nyestcsapda alkalmazása. Ugyanis valahogy rá kell venni az állatot, hogy menjen bele a ketrecbe – magától. Csalinak legtöbbszö fürjtojást alkalmaznak, mert az az egyik kedvenc csemegéje, azonban a nyest félénk állat, csak olyan helyre megy bátran, amit már ismer. Ezért álcázni kell a csapdát, hogy ne vegye észre. A legjobb, ha szalmával körbepakoljuk, ezzel egy madárfészket imitálva, majd várjuk, hogy kitűnő szaglása régén megérezze a tojás illatát. Amit az állít belép a ketrecbe, a záró ajtó azonnal lecsapódik, így bezárul. Hátránya, hogy csak egyetlen egyed elejtése lehetséges vele, így ha többen is vannak körülöttünk, több hét is lehet, míg mindet megfogjuk. Ráadásul, ha becsapdáztunk egy példányt, el kell vinnünk messzire (lehetőleg lakatlan környezetbe – ez a városban hosszú kocsikázásba kerülhet), majd ott kell elengednünk. A legmegfelelőbb, ha természetes élőhelyére juttatjuk vissza, akkor nem fog tovább minket háborgatni.
  A kétes kimenetele miatt ezt a metódust mi nem alkalmazzuk.

A leghatásosabb módszer nyest ellen: porozás

A Trió Vár Rovarirtó Társaság egy igen humánus, ám mégis hatékony módszert használ a nyestek távol tartására: Egy – az embernek kellemes – levendula illatú por állagú növényi alapú űzőszert juttatunk a felületre, mely a nyest számára különösen taszító. Magas nyomású porozó géppel befújjuk a padlás, tetőtér, autó (vagy bármilyen hely) felületét. A kompresszor akár 10 méterre is képes elfújni a hatóanyagot. Amennyiben a padlásra nem lehet felmenni, megpróbálunk kívülről, 1-2 cserép elmozdításával bejutni. Ha nem cserépből készült a tetőszerkezet, a legfelső szobák egyikének plafonján fúrunk egy kis lyukat, amin befér a kompresszoros gép fúvókája.
Miután megtörtént a vegyület kijuttatása, kis idő múlva elegyedik a levegővel, majd az apró részecskék súlyuknál fogva egyenletesen eloszlanak és leszállnak, mint a hóesés.
Amikor a nyest ismét megjelenik, az űzőszer rátapad a mancsaira, a bundájára. Mivel nem bírja elviselni a levendula illatát, nem fog többé oda menni, más helyet keres magának. Ha alom is található a padláson, azt is elhurcolják a szülők.
A nyestriasztó por 2 évig hatásos, addig nem kell új betolakodókra számítanunk.

Habár kereskedelmi forgalomban is beszerezhető nyestűző por, a kijuttatásához speciális felszerelés szükséges, manuális módszerekkel nem lesz célravezető. A profi felületkezeléshez mindenképpen szakértelem és gyakorlat szükséges, nem beszélve a professzionális eszközökről.

A nyest megmérgezése

Figyelem! Ugyan nem védett állat, de a 2012. évi C. törvény 245. § Orvvadászatról szóló része szerint a nyestet TILOS vadászni vagy megmérgezni! Ha mégis megpróbáljuk elejteni, kockáztatjuk a 3 évig terjedő szabadságvesztést. Ezen kívül a prédát el is kell tüntetni, hogy megszabaduljunk a bomló állattetemtől.

Miért válassza a nyestek elriasztásához a Trió Vár Rovarirtó Társaságot?

Gyorsaság

Budapesten és 30 km-es vonzáskörzetében a lehető leggyorsabban, akár 2 órán belül meglátogatjuk és megszabadítjuk a kellemetlenkedő ragadozóktól.

Pontosság

Mindig pontosan, a megbeszélt időben érkezünk, nem kell ránk hosszú órákat várnia.

Óvatosság

Kizárólag baba- és háziállatbarát levendula-tartalmú porozószert alkalmazunk, melyek az emberek életére semmilyen hatással sincs.

Garancia

100%-os elégedettségi garanciával dolgozunk, a pozitív eredmény elérése a szívügyünk.

Fix árak

Áraink mindig fixek. Bp. + 30 km-en a nyestűzés ára 1500 Ft / m2 (de minimum 50000 Ft)
Ha egy 30 m2-es padlást kezelünk, annak ára 50000 Ft lesz, míg egy 60 m2-es helyiségé 90000 Ft. Bp.-en kívül kérjen egyedi árat, 30 km-en túl a kiszállás 25000 Ft.
Áraink

Megbízhatóság

Megbízható rovarirtó szakemberekkel dolgozunk együtt, akik hozzáértéséről az ügyfelek elégedettsége tesz tanúbizonyságot.