Ágyi poloska irtás

A hét minden napján, hogy alvása könnyebb legyen!

Reggel csípésekkel ébredt? Apró, piros, viszkető foltok testszerte? Sajnos valószínű, hogy ezeket ágyi poloskáktól szerezte.

Mi segítünk, hogy a probléma gyorsan megszűnjön!

Miért fontos az ágyi poloska irtása?

avagy a csípések hatásai

Az ágyi poloska főként az ember élősködőjeként ismert ősidők óta, szerte a világon. Feltehetően a Földközi tenger környékén tűnt fel először, a denevérek parazitájaként és már a barlanglakó emberekhez is kötődött. A városiasodás után pedig ideális helyet teremtettünk számára. Különösen jellemző a társasházakban, közösségi szállásokon, hisz ott egyik helyiségből a másikba tud vándorolni táplálék reményében.

Bármilyen eldugott szűk helyen megél, de jellemzően a hálószobák lakója, mert ott a legjobb a klíma és élelem is akad. Az ágyi poloska kedvelt helye az ágyneműk között, tapéta alatt, faliképek mögött van, ahol senki sem látja, azonban éjjel könnyedén ki tud mászni rejtekéből, hogy lakmározzon.

Vérszíváskor az ágyi poloska nyála a sebbe kerül, mely allergiás reakciót válthat ki. Ez a reflex lehet gyenge, de akár heves csalánkiütés is, mely nagy számban tovább panaszokat okoz: viszketés, égő fájdalom, nyugtalanság, álmatlanság, ezekből adódóan általános gyengeség. A rovarok ürüléke is fertőző, káros baktériumot terjesztenek.

Habár a vérszívás nem jelent közegészségügyi problémát, a folyamatos, szűnni nem tudó rossz közérzet és fájó viszketés rendkívül megnehezíti a mindennapokat és az alvás minőségét is rontja. A bőrelváltozás pedig heves keringési reakciót válthat ki, mely anafilaxás sokkba is torkollhat.

Milyen az ágyi poloska csípése?

Az ágyi poloska (más néven csimasz) csípése viszonylag könnyen felismerhető. Jellemzően reggel jelentkezik, égő, viszkető érzéssel. Férfiakon általában csak kézfejen, lábon, nyaktájékon látható (mivel a szőrös felületeken nehezebben mozognak), míg a nőkön szinte bárhol. Mindig többször csíp egymás után, így a haladási iránya mentén keletkeznek a pöttyök (5-10 darab).

ágyi poloska csípése egy dekoltázson

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mi okozta a csípést, viszonylag könnyen tesztelhetjük: a reggel megjelent foltok után alaposan porszívózzuk ki az ágyat, és ha csak 2-3 nap múlva jelentkezik újabb csípésnyom (mivel az ágyi poloskák nem mindennap étkeznek), valószínűsíthetjük, hogy ágyi poloskával van dolgunk. Ekkor nem próbálja meg kiirtani házilagos módszerrel, a biztos hatás érdekében forduljon szakemberhez!

Ágyi poloskairtás folyamata

Ha megbizonyosodott róla, hogy ágyi poloskák lepték el otthonát, a legfontosabb, hogy azonnal hívjon egy szakképzett rovarirtót! A Trió Vár Rovarirtó Társaság szakemberei minden esetben felkutatják a gócpontokat, és a megfelelően kiválasztott hatóanyagú és koncentrációjú irtószereket juttatják a felületre.

Az ágyi poloskák elleni védekezés az ún. Integrált Kártevőmentesítési Eljárással (IPM technológiával) teljesíthető legeffektívebben. Az eljárás több fázisból áll, melyeket pontosan követve érhetjük el a legjobb eredményt:

 • Felmérés
 • Monitoring
 • Irtószeres kezelés
 • Biológiai kezelés
 • Dokumentálás

Ágyi poloska (Cimex lectularis)

Emberi parazita, a kifejlett egyed 4-8 mm hosszú, vörösesbarna, szárnyatlan rovar, melynek fején szipóka található. Ennek segítségével táplálkozik. Lábain tapadókorongok vannak, ezért viszonylag könnyen mozog mindenhol, bár a sűrű szőrzetben nehezebben. Teste korong alakú, lapos, de étkezés után kidudorodik. A nőstény kicsit nagyobb, mint a hím, és átlagosan 2-3 naponta petézik. Ezt egész életén át, kb. másfél évig ismétli. A lárvák 8-12 nap alatt bújnak ki a petékből, de az imágóvá fejlődés – a körülményektől függően -2-6 hónapig is eltart.
A érszívó poloska fénykerülő, rejtőzködő életmódot folytat, a szabadban nem képes megélni. Szakaszosan táplálkozik, amikor teljesen kiürül az emésztőrendszere, akkor indul ismét eleséget keresni (kb. 2-3 naponta). Csak akkor fog elvándorolni a lakhelyétől, ha nem talál több táplálékot.

ágyi poloska egy matracon

Azonban az irtási folyamat kizárólag akkor lehet hatékony, ha a megrendelő és a rovarirtó szakember összedolgozik.

Az alábbiakban felsoroljuk, milyen feladatokat kell ellátnia az ingatlan tulajdonosának az irtás előtt és után, hogy kielégítő eredményt kapjunk. Az előkészület fázisai függetlenek a lakás rendezettségétől, mindig szükség lesz rájuk.

Kérjük, ezeket tartsák be, illetve ha nem lehetséges, jelezzék felénk, és szívesen segítünk a kivitelezésben!

Ágyi poloska irtás előkészületei

 • Tájékoztassa a rovarirtó szakembert minden apró részletről, ami a poloskafertőzéssel kapcsolatban felmerül, hisz bármi hasznos információ lehet kiegészítendő a helyszíni felmérést
 • Pakolja ki az ágyneműtartók tartalmát és helyezze az ágy mellé
 • Semmiképp se csomagolja be az ágyneműt, hiszen az ágyi poloskák ott is élhetnek, így oda is juttatnunk kell az irtószerből
 • Takarja le a TV-t, számítógépet, más elektromos cikket egy pléddel
 • Ha lehetséges, húzza el a szőnyeget a faltól
 • Ne kezdjen el rendet rakni a szobákban, mert szétzavarhatja a vérszívókat és ne vigyen ki semmit a szobából, mert áthelyezheti a fertőzés centrumát
 • Feltétlenül legyen zárva az összes nyílászáró, hogy a vegyszer ne tudjon elillanni

Komplex rovarirtás

Ágyi poloska irtására az alapos felmérés után minden esetben kétfázisú módszert alkalmazunk.

A fertőzött szoba mellett az egész ingatlant kezeljük, hogy a lehetőségét is megelőzzük a poloskák tovább terjedésének, illetve mindennemű rejtett helyet ellássunk. A búvóhelyeket, majd az egész helyiséget célzottan permetezzük, ezután legtérkezelést alkalmazunk hidegködképző gép segítségével. Az így keletkezett vegyszerfelhő bejut minden apró repedésbe, hogy minden egyed elpusztuljon. Ez a munkafolyamat egy átlagos lakás kezelése esetén kb. fél óráig tart.

Az általunk használt rovarirtó koncentrátumok tartalmaznak ún. IGR (rovarfejlődés-gátló) hatóanyagokat, melyek a már fejlődésben lévő rovarokat akadályozzák meg abban, hogy szaporodásra képes kifejlett egyedekké váljanak.

A biológiai, azaz vegyszer nélküli védekezés lényege az, hogy megakadályozzuk, hogy az állat élelemhez jusson. Ha a lakás, vagy tömegszállásokon a szoba kellő ideig üres, az ott található ágyi poloskák elpusztulnak. Szobahőmérsékleten (25 °C-on) kb. 3 hónapra, 40 °C-on 40 napra van ehhez szükség.

Ágyipoloska irtás utáni tennivalók

 • Az irtószeres kezelés után az ingatlant le kell zárni és 3 órán át nem tartózkodhat senki benne
 • A birtokbavétel után minimum 1 óráig szellőztessen, hogy a levegőben lévő vegyszerkoncentráció felhíguljon. Habár az általunk alkalmazott irtószerek mind baba- és háziállatbarát termékek, a kellemetlen szag irritáló lehet
 • A kint maradt textíliákat (ágyneműket, függönyöket stb.) lehetőség szerint 60 °C-on át kell mosni, hogy az esetlegesen elbújt rovarok és elhullott tetemek egyaránt eltűnjenek.
 • A többi, szekrényekbe zárt ruhát is ki kell forgatni és megrázni, hogy az ott tartózkodó rovarok kiessenek és a kialakított hosszan tartó méregmező azzal érintkezve megtegye hatását. (Érdemes ezután mindent kimosni.)
 • Mellőzzön mindennemű takarítást, felmosást az ingatlanban, nehogy eltávolítsuk a kijuttatott irtószert. Ellenkező esetben hatástalanná válhat az elvégzett munka.

Ellenőrzés

Mivel a hazánkban kapható irtószerek nem képesek elpusztítani maradéktalanul az ágyi poloskák petéit, az irtás után néhány héttel találkozhatunk frissen kikelt példányokkal. Ezért 10-12 nap elteltével, ha nem szűnik meg, vagy nem csökken jelentősen a probléma, szükséges lehet ismétlő kezelés a biztos hatás érdekében.

Fontos szem előtt tartani, hogy – főleg társasházak, tömegszállások, kollégiumok eseténnem lesz elég csupán egyetlen lakás, szoba rovarirtása. A rovarok az egész házban elterjedhetnek, így a kezelt ingatlanba visszatérhetnek, miután elmúlt az irtószer hatása. Ezáltal a védekezés szélmalomharccá válhat.

Nagy fertőzöttség esetén ajánljuk az ágyi poloska monitoring csapdák kihelyezését, melyek mérgezett csalétekkel vannak átitatva, ezáltal magukhoz vonzzák a rovarokat. A megfogott egyedek mennyiségéből következtetni lehet a jelenlegi populációra és felkészülni az irtási

ágyi poloska petéje az ágyneműben

Lehetetlen a megelőzés?

Mivel az ágyi poloskák az esetek nagy többségében behurcolással kerülnek a lakásba, figyeljünk oda, hogy mit viszünk be az otthonunkba! Ha új bútor, dekoráció, háztartási eszköz kerül a birtokunkba, vizsgáljuk meg alaposan, láthatók-e rajta ágyi poloska nyomai. Ha igen, akkor ne vigyük haza!

Társasházakban nagy figyelmet kell fordítani a rendszeres megelőző kezelésekre, illetve kialakult fertőzöttség esetén a monitoringra. Ha megfelelően gondoskodunk ezekről, csökkenni fog az ágyi poloskák megjelenésének esélye.

Miért válassza a Trió Vár Rovarirtó Társaságot az ágyi poloskák kiirtásához?

Gyorsaság

Gyorsan, Budapesten és 30 km-es vonzáskörzetében lehetőség szerint a leggyorsabban, akár 2 órán belül meglátogatjuk és megszabadítjuk a vérszívóktól.

Elsőbbség

Az ágyi poloskák kiirtása minden szolgáltatásunkkal szemben elsőbbséget élvez az okozott kellemetlenség miatt.

Óvatosság

Baba- és háziállatbarát irtószereket alkalmazunk, melyek alkalmazása mellett nem kell félni a mérgezéstől.

Pontosság

Mindig pontosan, a megbeszélt időben érkezünk, nem kell ránk hosszú órákat várnia.

Garancia

100%-os elégedettségi garanciával dolgozunk, a pozitív eredmény elérése a szívügyünk.

Fix árak

Olcsó, fix árak:
Budapesten 30000 Ft, a 30 km-es vonzáskörzetben 35000 Ft az ágyi poloska irtása.
Ezen kívül eső területek esetén kérjük, kérje személyre szabott árajánlatunkat!
Áraink

Diszkréció

Diszkréten, felirat nélküli autóval érkezünk a helyszínre, így nem kell tartani a kíváncsiskodó tekintetektől.

Megbízhatóság

Megbízható rovarirtó szakemberekkel dolgozunk együtt, akik hozzáértéséről az ügyfelek elégedettsége tesz tanúbizonyságot.