Hogyan kerül az ágyi poloska a lakásba?

Ne érezzen bűntudatot vagy zavart, ha ágyi poloska nyomát vélte felfedezni otthonában – ugyanis bárkivel előfordulhat!

Ez a világszerte elterjedt élősködő a luxusszállodáktól a zsúfolt kollégiumokig bárhol tanyát verhet, a tisztaság és rend mértékétől függetlenül.

Egyetlen körülmény szükséges csupán a megjelenéséhez: az ember közelsége.

Hogyan kerülhet be az ágyi poloska az otthonunkba? Minek „köszönhető” a megjelenése?  Erre a kérdésre nyújt választ legfrissebb blogcikkünk.

ágyi poloskák a tapéta alatt
Ágyi poloskák a tapéta alatt - Forrás: Canva

Az ágyi poloska nem csupán alkalmi vérszívó, hanem egy visszatérő és magas szinten rejtőzködni képes élősködő. Parányi, 2-5 mm hosszú, poloskákéra jellemző formájú teste vörösesbarna, csípése pedig rendkívül kellemetlen: a testszerte megjelenő piros foltok erőteljesen viszketnek.
Éjszakai életmódot folytat, nappal legfeljebb elhalt példányaikból vagy ürülékük nyomából következtethetünk jelenlétére.

Lássuk, mik azok a tényezők, melyek által kapcsolatba kerülhetünk az ágyi poloskával és lakásunkba kerülhet a nem kívánatos rovar.

  • Otthonból otthonba?

A társasházakban, panelházakban, különösen az egymáshoz képest függőleges irányban élő szomszédok és lakótársak otthonából az ágyi poloska könnyedén átvándorol egyik lakótérből a másikba. A szellőző- és fűtéscsöveken, repedéseken keresztül gond nélkül közlekedik, sőt, akár egy egyszerű ágyneműkirázás során, az ablakon keresztül is bejuthat a
lakásba az apró rovar. Ismételt fertőződés esetén gyorsan egyértelművé válik, hogy az elszigetelt megoldási törekvések nem nyújtanak tartós eredményt – kollektív összefogás szükséges a helyzet megoldásához.

Használt lakás, ház vásárlásakor, legkésőbb a költözés során alaposan meg kell vizsgálni a fal és a tapéta repedéseit, a szőnyegek, szegélylécek, faliképek és kapcsolók környékét, sőt, az esetlegesen ott hagyott bútorok redőit, polcait is, mert az élősködők nappal ezeken a rejtekhelyeken húzódnak meg. Ne feledjük, apró méretüknek köszönhetően akár egy üres lakásban is képesek megbújni. Az éles szem észreveheti az ágyi poloska által hátrahagyott ürüléket, szennyeződéseket is.

  • Ágyi poloskával fertőzött tárgyak

A társasházak közös tereiből, utcai lerakatokból, folyosókról begyűjtött régi lámpák, használt bútorok, lakás-kiegészítők vásárlásával sajnos a nem kívánatos albérlők is bejuthatnak otthonunkba. A bontásból, lomtalanításból származó anyagok használatát lehetőleg kerüljük, vagy csak nagy körültekintéssel tegyük! A kárpitozott bútordarabok és lakás-kiegészítők különösen kockázatosak lehetnek, igyekezzünk elkerülni ezek újbóli felhasználását.

Amennyiben nálunk telepedett meg ágyi poloska, nem feltétlenül szükséges kidobni a bútorokat, hiszen egy szakember megbízhatóan segít az élősködők eltávolításában. Ha azonban mégis túl nagy a fertőzöttség és a rovartirtó tanácsára úgy döntünk, hogy megválunk néhány otthoni bútordarabtól, tegyük azt felelősséggel és halogatás nélkül! Lényeges, hogy a fertőzött tárgyak azonnal a szeméttelepre kerüljenek, különben fennáll a veszélye, hogy másvalaki otthona is megfertőződik, miután magához vette az általunk hátrahagyott bútort.

Ebben a Trió Vár tud segíteni, szakszerűen és biztonságosan szállítja el az ágyi poloskával fertőzött bútorokat.

  • Utazzunk figyelmesen, ne vigyünk haza szuvenírt!

Utazásaink során, a szálláshelyeken – az apartmanoktól a kollégiumokon át a szállodákig – bárhol szembesülhetünk az ágyi poloska jelenlétével. Megtelepedését sajnos nem zárja ki sem a rend, sem a tisztaság, igaz, könnyebben elrejtőzik a zsúfoltabb helyeken. Hazautazáskor könnyedén magunkkal vihetünk néhány példányt ruházattal, táskával vagy egyéb használati tárggyal. Ugyanígy egy-egy kórházi tartózkodás is magában hordozza ennek lehetőségét.

Szintén hétköznapi fertőzési forrás a tömegközlekedés igénybevétele. A járművek használata során nagyszámú emberhez kerülünk közel, ezáltal jelentős az esélye annak, hogy az ülések, táskák és ruhák érintkezése által otthonunkba juttatunk egy-egy élősködőt. Mivel az ágyi poloskák könnyűszerrel megbújnak a textilborítású ülésekben, kellemetlen meglepetésként cipelhetjük haza őket akár vonatról vagy repülőgépről is.

zsúfolt közlekedés
Könnyen megfertőződhetünk ágyi poloskával a zsúfolt terekben. Forrás: Canva
  • Honnan kerülhet még lakásunkba a rovar?

Például a munkahelyünkről. Leginkább azok a foglalkoztatók lehetnek érintettek a terjesztésben, ahol a dolgozók nagy számban, viszonylag közeli kommunikációval, érintkezéssel foglalkoznak más emberekkel, illetve ahol más személyek lakásaival, otthonával, valamint használati tárgyaival kerülnek kapcsolatba.

a kutya nem terjeszti az ágyi poloskát
A háziállatok nem terjesztik az ágyi poloskát. Forrás: Canva
  • Ahonnan nem kapunk ágyi poloskát…

Zárásként érdemes szót ejtenünk még arról, hogyan nem terjed az ágyi poloska. A közhiedelemmel ellentétben a háziállatok (kutyák, macskák) nemigen vesznek részt az élősködő szétszórásában. Mivel az ő vérükön nem él meg ez a kis vérszívó, így – bár nem kizárt – a terjesztésben játszott szerepük elenyésző.

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Ágyipoloska-irtás – 06 30 953 6318

Amennyiben Önnek is meggyűlt a baja az ágyi poloskákkal, hívjon minket bizalommal vagy kérjen árajánlatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email