Ágyi poloska jelei

Aki hallott már az ágyi poloskáról, esetleg volt is közvetlen vagy közvetett tapasztalata, okkal kapja fel a fejét a legapróbb jelre is, mely az ágyi poloska jelenlétére utalhat.

Miért? Mert nem tud leszaladni a boltba és megvenni az első rovarölő szert, ami a keze ügyébe kerül. Mert irtása időigényes és összetett folyamat, ismétlést, hatalmas önuralmat, és fegyelmezettséget igényel. Valljuk be, rendkívül macerás és idegölő. Na nem a TrióVár csapatának, nekünk ez a hivatásunk. Önnek, a családjának, a gyermekeinek, az idegrendszerének, a mindennapjainak. 

Az alábbiakban pontos iránymutatást adunk, hogy mik az ágyi poloska jelei és mikor forduljon szakemberhez, mikor lesz szüksége ágyi poloska irtásra.

az ágyi poloska jelei
Az ágyi poloska jelei - Forrás: Canva

Az ágyi poloska előfordulása

A közhiedelemmel ellentétben az ágyi poloskának semmi köze ahhoz, hogy milyen rendszerességgel takarítjuk otthonunkat, milyen gyakran mossuk ki a nadrágunkat, illetve hány naponta állunk be a zuhany alá vagy fekszünk be a fürdőkádba. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy dobjuk el a felmosót és adjunk lejjebb a személyes, és otthonunk higiéniájából. Már csak azért sem, mert a tiszta, rendezett lakásban hamarabb észreveszi az éles szem az ágyi poloska jeleit.

Másrészről pedig mindenki tudja, hogy például a hajléktalan szállókon, a menedékotthonokban rendszeresen irtják az ágyi poloskát, hiszen a jelenlétük szinte folyamatos. De miért? Gondolhatnánk, hogy akkor mégis a higiénia a kulcs, ám ez nem teljesen igaz! Az ember! Illetve a sok ember kis területre történő csoportosulása.

Ám nemcsak a szociális intézményekben tömörülnek össze az emberek. Gócpontok alakulhatnak ki

 • panel tömbökben,
 • kollégiumokban,
 • albérletekben,
 • bárhol, ahol több ember fordul meg,
 • bárhol, ahol bútorok, ruhaneműk, ingatlanok egy vagy több alkalommal tulajdonost cserélnek.

Az ágyi poloska számos alkalmat „talál” arra, hogy „bejusson” az életterünkbe, de erről már egy korábbi bejegyzésünkben részletesebben írtunk.

ágyi poloska rejtekhelyei
Az ágyi poloska rejtekhelyei

Az ágyi poloska rejtekhelyei

Nevéből eredően akarva-akaratlanul is arra asszociál a kedves Olvasó, hogy az ágyi poloska jelei többnyire az ágyban, a matracban vagy azok környékén keresendők. DE NEM! Legalábbis nem törvényszerű.  Az ágyi poloska annyiból „ágyi”, hogy az ágyban éppen legmélyebb álmát álmodó személyeket szedi áldozatul. Persze ehhez már jelen kell lennie, nemcsak úgy ott terem ám.

Az ágyi poloska kedveli a szűk hasadékokat, réseket, eltérő vagy azonos anyagok illesztéseit, sarkokat. Rendkívül kedvelt rejtekhelye például

 • szekrény külső-, belső elemeinek illesztése,
 • ágyneműtartó, ágytámla, illetve az egyes elemek találkozása,
 • parketta szegő alatti, mögötti rész,
 • tapéta alatt (főleg, ha bizonyos részeinél nem illeszkedik a falhoz),
 • képkeretek sarkai,
 • textíliák varrásának mente (pl. matrac, ágy, szék, fotel, ágynemű stb.) és korca,
 • fali kiállások (konnektorok, lámpakapcsolók) környéke,
 • ajtófélfák alatt.

A fellelhető helyek tárháza szinte kimeríthetetlen. Jellemzően függ a szaporulat mértékétől, illetve attól, hogy az ágyi poloska fertőzés centruma hol helyezkedik el.

ágyi poloska közelről
Ágyi poloska közelről - Forrás: Canva

Az ágyi poloska jelei

Oké-oké, de mégis honnan kell tudni azt, hogy mit keressünk? Hogy nem egy közönséges „házi rovarral vagy egy meghízott muslincával” van dolgunk? Mi van, ha csak egy légy köpte be a falat vagy a múltkor kifröccsent kávét találom meg a szegélyre száradva? Esetleg a ruhákból kipotyogott fehér kis szöszmők látszódnak az ágytakarón. Miért pont ezeket említem? Nézzük csak.

Amennyiben a fertőződés elején járunk – tekintettel az ágyi poloska rejtőzködő életmódjára –, higgyük el, nemigen fogunk találkozni magával a rovarral. Ahogyan azt fentebb is írtuk, éjszaka szedi áldozatait. Az alvó ember által kibocsátott hormonokból pontosan tudja azt, hogy az alvás mikor van a legmélyebb periódusban. Ijesztő, mi?

Na de akkor mégis mik az ágyi poloska jelei? Számos információ van a birtokunkban, mellyel könnyűszerrel megállapítható, hogy rejtőzködik-e illetéktelen behatoló az otthonunkban.

 • Ürülék

Nem véletlenül említettük fentebb azt, hogy a lakás tisztasága nem elhanyagolható, hiszen a rendszeresen takarított lakásban az ágyi poloska ürüléke könnyedén felismerhető. Hasonló a légypiszokhoz, azonban sokkal sűrűbb elhelyezkedésű, apró, sötét – feketés, vöröses – pöttyök jelzik a rovar tartózkodási helyét és éjszakai útvonalát. Nyilván egy világosabb bútoron vagy textílián hamarabb észrevehető az ágyi poloska piszka, de ne feledkezzünk meg arról, hogy nem ez az egyetlen ágyi poloskára utaló jel, mellyel szembesülhet az áldozat. Hogy miért fekete az ágyi poloska végterméke? Mert ez az áldozat megemésztett vére.

 • Ágyi poloska petéje

Az ágyi poloska petéi ugyancsak a rovar búvóhelyén vannak jelen. A tojás alakú peték körülbelül 1 mm nagyságú fehér színűek vagy kissé áttetsző-fehér árnyalatúak, melyek nem mozognak. A megtermékenyített nőstény élete során több száz petét is képes rakni, hiszen nagyjából 18 hónapig tartó élősködése alatt naponta minimum 1, de akár 6 pete rakására is képes! Ellentétben az ürülékkel, az ágyi poloska petéje a sötétebb árnyalatú bútorokon és szöveteken észrevehetőbb, így a kettő tökéletesen kiegészíti egymást annak érdekében, hogy a pásztázó szemek ne pillantsanak át felette.

 • Ágyi poloska levedlett bőre

Mint azt már tudjuk, az ágyi poloska pete kora óta folyamatosan növekszik és 5 fejlődési szakaszon megy keresztül. Ennek során minden alkalommal levedli a már kinőtt bőrét. A levedlett páncél szerteszét hever a lakásban – jobbára a hálószobában –, jelezvén, hogy „hamarosan imágóvá érünk és kiszívjuk a véredet”.

 • Ágyi poloska csípése

Az ágyi poloska jelei körül talán a rovar csípése az, ami legelőször és a legjobban érzékelhető. Amikor a kipihenten ébredő áldozat arra eszmél, hogy testén csípések vannak jelen, azonnal felmerül a kérdés, hogy mi az, ami álmában összecsíphette. Manapság már nem kell a könyvtárba rohannunk és kikölcsönözni egy rovarcsípéseket tartalmazó könyvet, hiszen a Google mindenre IS a barátunk. Az ágyi poloska csípés esetében nagyjából 5-6 csípés van egy kupacban, de láttunk már egymástól egyenlő távolságra, láncban elhelyezkedőket is. Egy helyen akár több szúrás is megfigyelhető, hiszen keresi a vénát és hát olyan, mint a rossz ápoló: nem biztos, hogy elsőre megtalálja azt. A csípés vagy csípések közepén egyetlen egy szúrásnyom látható (ellentétben pl. a pókkal, ahol kettő). Az emberi reakciók változóak. Van, aki meg sem érzi, sőt nyoma sincs a vérszívásnak, de akadnak olyanok is, akiknek szervezetükben heves reakciót vált ki – viszket, ég, bevörösödik és felhólyagosodik. Az ágyi poloska 2-4 naponta táplálkozik, tehát ne nyugodjon meg senki, ha nem minden éjszaka van hívatlan látogatója.
 • Vérfolt a lepedőn

A vérfoltok szintén a csípéssel vannak összefüggésben. Két opció is lehetséges, de mindkét esetben a saját vérünket látjuk viszont.
Az egyik lehetőség az, hogy a szúrást, majd a leválást követően kicseppent a megcsapolt személyből még egy vércsepp, ezt látja az áldozat a lepedőn.
A másik pedig az, ha az éjszakai forgolódással összenyomta a már jól lakott ágyi poloskát és sikeresen kipréselte belőle a saját, már kiszívott vérét. Ez utóbbi esetében elég nagy a valószínűsége annak, hogy magát a rovart is megtaláljuk elhullott állapotában.

ágyi poloska irtás nagy nyoműsú géppel
Ágyi poloska irtása nagy nyomású géppel - Forrás: Canva

Megelőző irtás az ágyi poloskák ellen

Nem egyszer érkezett megkeresés ágyi poloska megelőző irtás vonatkozásában, azonban nem egyértelmű, hogy a megelőző irtás elvégzése minden esetben védelmet nyújtana. Vegyünk két megtörtént szituációt:

 • Amikor úgy véli, ágyi poloskát látott

A telefon túloldalán egy könnyeivel küszködő kisgyermekes édesanya van. Egy 4×60 lakásos panelházban lakik és nemrég jutott a tudomására, hogy a szomszéd (falszomszéd) lakásban ágyi poloska invázió van, mely hónapok óta fennáll. Jó viszonyt ápolnak, de sajnos nem szólt korábban, mert a mai napig azt hiszik az emberek, hogy a személyes higiénia összefüggésben van az ágyi poloska jelenlétével. Ám ez nem igaz! Ahogyan ebben az esetben sem volt az, hiszen a Szomszédasszony igen pedáns és rendszerető.
Térjünk vissza a hívónkhoz. Amióta tisztában volt az ágyi poloska közelségével, kiemelkedő figyelmet fordított az összes látókörébe kerülő rovarnak és nyilván talált egyet! Szerinte… Próbáltuk megnyugtatni, biztosítottuk arról, hogy számos, úgynevezett „házi rovar” van, amit alap esetben észre sem veszünk csak felszippantjuk a porszívóval és kész. Kértük, hogy küldje el nekünk üzenetben a képet, biztosítottuk a visszahívásunk felől. Sajnos telefonnal nem sikerült neki olyan minőségű felvételt készíteni, melyből 100%-os pontossággal megállapítható lett volna, hogy milyen rovarral állunk szemben. Javasoltuk neki a megelőző ágyi poloska irtást.

Egy pillanatig sem tiltakozott, kérte mihamarabbi kiérkezésünket.

A monitoringozás során nem találtunk semmilyen arra utaló dolgot, mely az ágyi poloska jelei közül felsorolható lenne. Ebben az esetben egy alacsony koncentrációjú permettel dolgoztunk. Körbefújtunk a lakáson belül és a bejárati ajtó előtt minden olyan területet, ahol az ágyi poloska bejuthat hozzá. Kértük, hogy a kisgyermekkel hagyják el pár órára az ingatlant, majd egy alapos szellőztetést követően visszatérhetnek, DE semmi esetre ne álljon neki takarítani – főleg nem felmosni – néhány napig.

A hölgy ezen kívül még tett néhány óvintézkedést annak érdekében, hogy biztosra menjen, de erről majd a későbbiek során beszámolunk. A lakásban azóta sem jelentek meg az ágyi poloskák.

 • Ágyi poloskák vannak az ismerősnél

Ebben az esetben egy sorház első lakásában élő személyről beszéltünk. Sok faluval arrébb a „valakinek a valakijénél” hemzsegnek az ágyi poloskák, már háromszor voltak kint irtani, de még mindig vannak és ő néhány hete ott volt a „valakinél” és ennek a „valakinek a valakije” is minden nap jár oda… Így kezdte… Nem igazán értettük először a kapcsolati összefüggéseket, annyi biztos, hogy teljes a pánik. Kérte azonnali kiszállásunkat és a megelőző ágyi poloska irtást. Miután még háromszor neki futottunk a „valakinek a valakije” sztorinak, megértettük, hogy ebben az esetben teljesen felesleges és hasztalan lenne. Javasoltuk a kiemelt figyelmet és a folyamatos monitoringozást.

Egyik esetben sem volt jelen a lakásban / házban az ágyi poloska. A megjelenésétől féltek, hiszen valamilyen módon közvetlen kapcsolatban álltak olyan személlyel, ahol jelen vannak ezek az élősködők. Mégis mi a különbség a két eset között? Az, hogy az egyik egy panellakás, a másik pedig egy sorházi lakás (és nem a szomszédban voltak az ágyi poloskák). A panellakásba nemcsak behordás útján juthat be az ágyi poloska, hanem saját lábán is átmászhat egyik lakásból a másikba. A kertesházba pedig kizárólag behordással tud bekerülni.

Mi a tanulság? Ne essen pánikba! A spirituális beállítottságú olvasóink mondanák: „bevonzod”! Ha a sírás határán van, ha az idegösszeomlás kerülgeti, ne tegyen semmilyen ostobaságot, ne stresszelje magát feleslegesen! A folyamatos monitoringozással már a kezdetek-kezdetén észreveheti az ágyi poloska jelei közül valamelyiket. Ha bizonytalan, hívjon minket! Ha kérdése van, hívjon minket! Ha azonnal irtani kell, hívjon minket! Bármilyen kérdésben állunk rendelkezésére, higgye el, megtaláljuk a megfelelő megoldást! Ha szükséges, elvégezzük a megelőző kezelést.

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Megelőző ágyi poloska-irtás –
06 30 953 6318

Hogy bejegyzésünk legelején feltett kérdésre válaszoljunk:
- Mikor forduljon szakemberhez?
- Bármikor! A TrióVár csapatában megbízhat!
Kérjen árajánlatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email