Az ágyi poloska csípés ismertetőjelei (képekkel)

Az ágyi poloska egy rendkívül szívós kis élőlény, emberi parazita. Éjjelente szellemként viselkedik, hiszen sohasem láthatjuk. Egyszer csak apró piros, iszonyatosan viszkető csípésnyomok jelennek meg rajtunk. Itt már sejteni lehet, hogy valami nem stimmel, meg kell keresni a foltok okát – de ez nem is olyan egyszerű. 

Vizsgáljuk meg, hogyan azonosíthatjuk be az ágyi poloska csípését.

Az ágyi poloska egy pici, 5-8 mm-es vörösesbarna rovar, amely vérrel táplálkozik és köztudottan éjjeli életmódot folytat. Nappal alszik, éjszaka táplálkozik.

Azonban nem minden éjjel van szüksége élelemre, 3-5 naponta indul éjszakai portyára. Ha nincs a közelben lehetséges préda, hosszú hónapokig is kibírja étlen-szomjan

pici ágyi poloska
Az ágyi poloska 5-8 mm-es vörösesbarna vérszívó

Ebből adódik, hogy nem minden reggel fogunk újabb csípéseket találni magunkon, tehát ha mindig újabb nyomok jelennek meg, akkor valószínűleg nem ágyi poloskával van dolgunk.
Sajnos mire rájövünk, hogy mi csípett meg, már lehet, hogy késő lesz, mert ezek a rovarok hihetetlenül gyorsan szaporodnak (a nőstény akár 3-4 naponta is rakhat petét).

Hogy néz ki az ágyi poloska csípése?

A definiált tulajdonságok a következők:

 • 10 – 15 mm átmérőjű
 • vörös színű, a közepén sötét folttal
 • enyhén duzzadt
 • savóval telt bulla (hólyag)
 • erős viszketés, irritáció jellemző
 • egymás mellett több csípés van vonalakba vagy csoportokba rendeződve
 • főként a végtagokon, arcon, nyakon észlelhető
 • a bőr felsértése miatt vérnyomokat láthatunk a lepedőn
ágyi poloska csípése vállon
Ágyi poloska csípése vállon

El kell mondjuk, hogy ezek a tüneteket a könyvekből írtuk. Azonban nem mindig ilyen egyértelmű a helyzet. 

 • Előfordulhat, hogy nem is vesszük észre a csípést, mivel harapás előtt kis mennyiségű “érzéstelenítőt” adnak ki magukból.
 • Vagy éppen másik rovaréval keverjük össze, például egy szúnyogéval – nyári napokon ez kiváltképp lehetséges.
 • Sőt a sok piros pöttyöket látván akár allergiás reakcióra is gondolhatunk.
 • Az erős viszketés miatt hajlamosak vagyunk elkaparni, esetleg vérzést okozni önmagunknak, úgy pedig már nem is állapítható meg a pontos kórkép.

Egyes felmérések szerint pedig az emberek 30-60%-a sosem reagál az ágyi poloska csípésére.

Nagyon fontos, hogy ne vakarjunk semmilyen csípést, mert elfertőződhet, és a vakarás hatására a méreganyag továbbterjedhet, gyulladást okozhat!

Ágyi poloska csípések képei

Hol jelennek meg a csípések a testen?

Maga a csípés folyamata nem fáj, nem vesszük azt észre, nem ébredünk fel rá.

Az ágyi poloskák martaléka azok a testtájak lesznek, amelyek kilógnak a paplan alól. Ezért a leggyakoribb a kézen, lábon, de ne lepődjünk meg akkor sem, ha a törzsön, háton lesznek láthatóak a piros pöttyök. Ha az áldozat pizsamát hord, annak mentén lesznek a csípések. 

A vörösség az arra érzékeny egyéneknél 2-3 hétig is megmaradhat, akár anafilaxiát is kiválthat, míg másoknál 1-2 nap alatt nyom nélkül elmúlik. Ezért nem általánosítható a megjelenési forma, nem érdemes csupán a bőrreakciókra hagyatkoznunk.

De akkor honnan tudhatjuk biztosan, hogy a társbérlőnk pár ágyi poloska?

Nyomoznunk kell egy picit, megvizsgálni az összes rendelkezésre álló információt, hogy megtaláljuk az ágyi poloska jeleit.

 • Ágyi poloska ürüléke

  Talán ez a legfeltűnőbb jel, amit a poloskák maguk után hagynak. Ahol eszik, ott ürít is. Mivel kizárólag vérrel táplálkozik, az ürüléke sötét vöröses barna színű, szétszórt mákszemekre emlékeztet. Jellemzően az ágy peremein, ágyneműhuzaton lelhető fel, de szinte bárhol előfordulhat a lakásban – a fekhelyhez minél közelebb. A fekete pöttyök gyakran láthatóak a függönyökön, a tapéták szegélyei alatt, de a képek mögött vagy a konnektorokban is. Szóval mindenhol találkozhatunk vele, ha nagy a poloskapopuláció. Ha csak néhány egyed talált ránk, akkor nehezebb dolgunk lesz.

 • Édeskés szag

  Szintén nagyobb egyedszám esetén jellemző, a helyiségbe belépve sajátos édeskés illatot érezhetünk. Ez az ágyi poloskák vizeletének szaga. Ha ilyet tapasztalunk, akkor már mindenképpen lépni kell, hiszen a rovarok annyira elszaporodtak a helyszínen, hogy azonnali irtás szükséges.

 • Ágyi poloska petéi

  Ugyan az élő állatot legtöbbször nem láthatjuk, de a petéket viszonylag könnyen felfedezhetjük. Néhány milliméteres sárgásfehér tojásokról van szó, amelyek könnyen fellelhetőek az ágy réseiben vagy az ágyneműhuzat korcában.

ágyi poloska petéi
Ágyipoloska-peték - Forrás: Canva

Mi a legjobb módja a poloskacsípés kezelésének?

A patikában

Az ágyi poloska csípése a legtöbb esetben 1-2 hét alatt spontán gyógyul.

A tünetek kezelésére azonban ajánlunk vény nélkül kapható szteroidos krémet a viszketés és a gyulladás enyhítésére.

Akár antihisztamint is bevehetünk, hogy enyhítsük az égést és viszketést.

Nagyobb irritáció esetén forduljunk orvoshoz!

Otthon

A vény nélkül kapható gyógyszereken kívül számos házi gyógymód is segíthet enyhíteni a poloskacsípés tüneteit. 

Jegeljük az irritált területet úgy, hogy pl. egy kiló fagyott borsót tiszta rongyba csavarunk, és azt tesszük a bőrre

Készítsünk pasztát szódabikarbónából és vízből, majd kenjük be vele a csípéseket. Nyugtatni fogja a bőrfelszínt

Allergiás reakció vagy fertőzés poloskacsípéstől

Bár ritka, a betegek néhány esetről beszámoltak ágyi poloska csípésére adott allergiás reakciót említve, amelyek jellemzően csalánkiütés, asztma és ritka esetben anafilaxia formában jelentkeztek. 

Ezenkívül a poloskacsípés felületének megsérülése másodlagos fertőzésekhez, például ótvarhoz, szőrtüszőgyulladáshoz vagy cellulitiszhez vezethet. 

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében mossa le a csípéseket szappanos vízzel, és próbálja megvédeni a bőrfelületet. 

Ha azt gyanítja, hogy fertőzés vagy allergiás reakció alakult ki az ágyi poloska csípésének hatására, forduljon orvosához! 

Sürgősségi ellátásra lesz szüksége, ha az alábbiak bármelyikét észleli:

 • sok csalánkiütés
 • nehézlégzés
 • hidegrázás
 • szédülés
 • torok, száj duzzanata
 • láz

Hogyan kezeljük az ágyipoloska-csípést csecsemőn?

A kicsiknél fontos a viszketés csillapítása, meg kell előzni az elvakarást a felülfertőzések elkerülése érdekében. 

Először is mossuk le a csípések felületét, majd használhatunk hideg borogatást, vagy gyógyszertárban kapható krémeket. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a kisgyermek bőrére kenhetjük az adott kenőcsöt, kérdezzük meg a gyógyszerészt vagy az orvost. Továbbá vágjuk rövidre a baba körmeit, hogy kevésbé legyen képes vakarózni.

Az ágyi poloska csípése nagyon viszkető és bosszantó dolog. Ezért a legjobb, ha megpróbáljuk megelőzni, hogy hazavigyük őket. Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy hogyan kerülnek az ágyi poloskák a lakásunkba.

Ha Ön mégis talál magán ágyi poloska csípést, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot egy szakértő rovarirtóval, hogy megelőzzék a továbbterjedést, mert előbb-utóbb nagyon elszaporodnak.

A Trió Vár Rovarirtó Társaság sok éves tapasztalattal pontosan tudja, mi az ellensége az ágyi poloskáknak, így hatékony rovarirtással gondoskodik az Ön otthonáról is!

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Ágyipoloska-irtás – 06 30 953 6318

Amennyiben Önnek is meggyűlt a baja az ágyi poloskákkal, hívjon minket bizalommal vagy kérjen árajánlatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email