4 tipp az ágyi poloska házi irtására

Városi legendaként ma már elvethetjük a feltevést, miszerint az ágyi poloska a rendetlen, piszkos helyeken jelenik meg. Megtelepedéséhez az ember közelsége szükséges – jelenléte tehát független attól, mennyire tiszta vagy rendezett a környezetünk. Az ágyi poloska terjedése már világszerte megfigyelhető, Magyarországon is napi rendszerességgel kérik az érintett „áldozatok” a szakemberek segítségét, de talán többen vannak azok, akik maguk próbálják eltüntetni a kis vérszívókat.

Jelen cikkünkben a TrióVár most ahhoz ad néhány tippet, hogyan próbálkozzunk meg az ágyi poloska házi irtásával.

ágyi poloska házi irtása
Házi praktikák az ágyi poloskák kiirtására

Sokan keresik a házilagos megoldásokat

A legbiztosabb, ha nem jut be hozzánk a rovar. De ezt csak kis szerencsével lehet elkerülni. Korábbi cikkünkben leírtuk a lehetőségeket, miként kerül hozzánk az ágyi poloska.

Jellemzően amint fény derül az élősködő rovar jelenlétére, megannyian házi irtással próbálkoznak, nem csak azért, mert bíznak azok segítségében, hanem mert nem szeretnének vagy hirtelen nem tudnak extra kiadásokat áldozni a kombinált vegyszerekre, professzionális készülékekre, és a szakemberek munkájára.

Az otthoni irtási módszerekről azonban tudni kell, hogy kizárólag néhány egyed esetén, az ágyi poloska terjedésének kezdeti stádiumában hozhatnak némi megoldást, komolyabb elterjedés esetén sajnos nem érhető el velük hatékony eredmény.

Lássuk is, mik a természetes lehetőségek!

A nagy klasszikusok – ecet és szódabikarbóna ágyi poloska ellen

Az ecet és a szódabikarbóna sok házi praktika alapösszetevője. Az ágyi poloska elleni „receptek” szerint alapvetően ecetbe áztatott vattapamaccsal kell a bútorokat, falak réseit, és egyéb érintett vagy gyanús helyeket áttörölni.

Azonban nem minden éjjel van szüksége élelemre, 3-5 naponta indul éjszakai portyára. Ha nincs a közelben lehetséges préda, hosszú hónapokig is kibírja étlen-szomjan

ecet és szódabikarbóna az ágyi poloska ellen
Ecet és szódabikarbóna az ágyi poloskák elle - Forrás: Canva

A poloska házi irtására, távoltartására szintén közszájon forgó módszer a ruhák, ágyneműk szódabikarbónás áztatása, illetve a szódabikarbóna ágyra és matracra szórása is. Azonban, mivel ez a rovar vérszívó, nem fogja megenni a szódabikarbónát, így legfeljebb a szaga taszítja valamelyest.

Az ágyneműket és ruhákat érdemes elkülöníteni és 90 °C fokon átmosni. Ezen a hőfokon már elpusztulnak a peték is, azonban, ha maradt egy-két egyed vagy tojás az ágy résében, a szélmalomharc kezdődik elölről.

Mindezek hatásossága tehát nem garantálható, miként a hipó használata sem (mivel az egy ismerten vírus- és baktériumölő vegyület, nem állatokra fejlesztették ki).

Ágyi poloska ellen illóolajok – teafa, levendula vagy geránium

Az ágyi poloska elterjedése ellen sokan próbálkoznak az illóolajok bevetésével, úgy, mint teafaolaj, a geránium vagy például a levendula esszenciális kivonatával. A 100%-os teafaolaj például az egyik legkiválóbb a vírusok, gombák és baktériumok terjedésének meggátlásában, azonban rovarok ellen kevésbé tud fellépni. is kibírja étlen-szomjan
Az „előírás” szerint 20 csepp teafaolajat kell adni fél liter vízhez és azzal bepermetezni az ágy környékét és a megjelenési helyeket.

Teafaolaj
A teafaolaj kiváló a mikroorganizmusok ellen - Forrás: Canva

Az ágynemű mosásához is adhatunk egy keveset – ám a mosógépben már annyira felhígulna a koncentráció, hogy véleményünk szerint ez legfeljebb más illatot eredményezne a ruháknak, fertőtlenítő hatása teljesen megszűnne.

Az olajok közük a geránium az, mely több irtószer összetevője is, ám hatékonysága önmagában messze elmarad a kombinált szerekétől, ráadásul nehéz bejuttatni azokra a szűk résekbe, ahol a rovarok megbújhatnak. (A gerániumolajat egyébként legtöbbször parfümökben használják a rózsaillat imitálására.)

Levendula: A levendula illatát több állat egyenesen utálja, például a kertben egyes rovarok, a ruhamoly vagy a nyest távoltartására kiváló. Azonban az ágyi poloskákat teljesen hidegen hagyja, így semmilyen hatást nem fogunk elérni az alkalmazásával.

Tehát megfelelő töménységben és módon alkalmazva egyes illóolajok ugyan egy ideig távol tarthatják a kevés számú vérszívót, minimális megelőző hatás elérhető velük, ám a megtelepedett kártevőket nem fogja tartósan elrettenteni, főleg nem kiirtani.

Megelőzésre kovaföld!

A kovaföld poloska elleni hatásossága ismert, azonban nem kimondottan irtásra alkalmas – sokkal inkább a megelőzésben játszhat szerepet. Léteznek kovaföldet tartalmazó szalagok, melyek a bútorokra erősítve akadályozzák a rovar mozgását. A kovaföld ugyanis a rovar testére tapadva szárító hatást fejt ki, ezzel nehezítve az állat életben maradását és terjedését, mivel a vedlés nehezen vagy egyáltalán nem fog végbe menni.

Kovaföld
A kovaföld megelőzésre kiváló - Forrás: Canva

Továbbá a kovaföld szilícium-dioxid tartalmú pora bejut a légzőrendszerükbe, ahol gátolja a légzésüket, majd elpusztulnak. Viszont az állaga miatt aggályos, hisz, ha egy kis nedvességet ér, azonnal összeáll és nem fogja belélegezni az állat.

Tehát ez a módszer lehetne hatásos, azonban inkább csak elméletben.

Házilag – vegyszerekkel, kereskedelemben kapható irtószerekkel

Az ágyi poloska házilagos irtása természetesen kártevőirtásra szakosodott üzletekben, esetleg drogériában, háztartási boltokban kapható vegyszerekkel is történhet.

Ezek az anyagok azonban jellemzően szintén a kezdeti időszakban lehetnek hasznosak, ráadásul ezt a rendkívül aprólékos és fárasztó kezelési folyamatot néhány naponta meg kell ismételnünk.

rovarirtó spray
Kereskedelemben kapható rovarirtó spray - Forrás: Canva

Sajnos az utóbbi időben az ágyi poloskák leggyakrabban használt irtószerekkel szembeni rezisztenciája is megfigyelhető. Az ellenállásra a vegyészek folyamatosan keresik az újabbnál-újabb összetételeket, de azok leginkább csak a professzionális irtószerekben jelennek meg.

Komolyabb fertőzöttségnél már olyan alapossággal és szakértelemmel elvégzett anyagterítésre van szükség, melyet csak szakember tud megfelelően elvégezni, így elengedhetetlen lesz a rovarirtó kihívása.

ágyi poloska a szöveten
Kifejlett ágyi poloska a szöveten - Forrás: Canva

Mit ne tegyünk házilag?

Léteznek valóban hatásos módszerek az ágyi poloska irtására. Súlyos fertőzöttségnél tartós méregmezőt képző légtér-kezelés is szükséges lehet, ismert például a hővel, a gőzzel, illetve az ózonnal történő irtás. Ezeket a műveleteket azonban házilag, megfelelő szakértelem és ipari teljesítményű, professzionális készülékek híján nem végezhetjük el mi magunk, mert tartós egészségkárosodást okozhatnak.

A valódi megoldás

Az ágyi poloska ellen, otthoni praktikákkal igen nehéz felvenni a harcot, hiszen a rejtőzködés mesteréről beszélünk. Ahhoz, hogy körültekintő, alapos irtás történjen, valamint megkapjuk a szakszerű, mindenre kiterjedő tájékoztatást, mindenképpen kifizetődő egy kimondottan rovarirtásra szakosodott vállalkozás felkeresése, aki ismeri az állatok életmódját és szokásait. A képzett szakember az irtás megkezdése előtt maradéktalanul felderíti a gócpontokat, ami a siker egyik alapja.

A tökéletes minőségű ágyi poloska irtás érdekében keresse bizalommal a TrióVár Rovarirtó Társaság munkatársait!

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Ágyipoloska-irtás – 06 30 953 6318

Amennyiben Önnek is meggyűlt a baja az ágyi poloskákkal, hívjon minket bizalommal vagy kérjen árajánlatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email