Mitől sikeres a nyest csapda?

A nyest megjelenése nem csupán kellemetlenséggel jár, jelenléte kimondottan jelentős anyagi károkat is okozhat. A hívatlan vendég távoltartására több módszer is létezik, ám a nyest befogása kapcsán le kell szögezni, hogy a még gyakorlottabbak számára is összetett és komoly felkészülést igénylő feladatról van szó.

Az alábbiakban a csapdázás kérdését járjuk körül, és összefoglaljuk, mire kell figyelnünk, ha szeretnénk a feladatot önállóan és sikeresen megoldani.

Fontos, hogy mielőbb lépjünk a tettek mezejére!

A szabadban történő elfogáshoz csapda elhelyezése jöhet szóba. Amennyiben a házunkban vagy lakásunkban telepedett meg az állat, eltávolítására a porbefújásos kiűzés a leggyakoribb és leghatásosabb módszer, habár a szakember egyes esetekben épületen belül is a csapda elhelyezését láthatja indokoltnak.

Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, ilyen egy igazán jó nyestcsapda!

Nyest a fatörzsön
Nyest a fatörzsön - Forrás: Canva

Hol és mekkora lyukon fér be a nyest?

A nyest természetéből fakadóan kedveli a szűk járatokat, rejtekhelyeket. Meglepően kisméretű hézagok is elegendőek számára a közlekedéshez, rejtőzködéshez, vagy az épületekbe történő bejutáshoz. Képes patkánylyuk méretű nyílásokon átjutni, falak között, ikerházak réseiben közlekedni. Sok esetben ezért nem könnyű feltérképezni az állat pontos útvonalát, vagy megtalálni és felszámolni az érintett bejutási pontot.

A nyest csapda kiválasztása

A nyestcsapda vásárlásánál az elsődleges szempont jó minőség.

Nincs helye kompromisszumoknak: a legjobb nyestcsapda az, amely erős vázszerkezetű, ponthegesztett acélrácsból készül, és nem sajnálták belőle az anyagokat, ennek pedig a súlyán is érződnie kell.
Rácsos aljzat helyett padlózatra van szükség, mivel a nyest nem fogja vissza magát, ha menekülni akar: teljes erőből ás, kapar, sivalkodik.

A csapdának tehát elnyűhetetlennek és jól záródónak kell lennie (alap az oldalanként két ponton biztosított csapóajtó), valamint jó választás a hullámreteszes csapda.

Érdemes még néhány szót ejteni a csapóajtókról: fontos, hogy kellő gyorsasággal záródjanak, különben a gyors mozgású állat kiszökhet. A csapda kellő hosszúsága további előny, ez az állat számára megnehezíti ugyanis, hogy az ajtó záródásáig kisurranjon.
Olcsó csapdáknál további probléma forrása a balesetveszély: a nyest könnyen kiszabadulhat és károkat, rosszabb esetben sérülést okozhat. A professzionális nyestcsapdák gyakorlatilag minden fenti követelménynek megfelelnek.

Play Video about nyest befogása csapdával

Iratkozzon fel YouTube csatornánkra, ahol mindig közzétesszük a munkáinkat és érdekes videókat osztunk meg a kártevők irtásáról.

Nyest csapda házilag - ha magunk készítjük

A csapda házilag történő elkészítésekor a fent említett szempontok változatlanul érvényesek.

  • Lényeges, hogy a kivitelezéskor ne használjunk fel romlófélben lévő, fáradt alkatrészeket!
  • Tisztában kell lennünk azzal, hogy a nyest befogása nem egyszerű feladat, és a házi módszerekkel történő próbálkozások ritkán járnak sikerrel.
  • A nyest intelligens állat: hamar rájön, hogyan ismerjen fel egy környezetében újból elhelyezett idegen tárgyat – különösen, ha már korábban sikerült kiszabadulnia csapdából. Ebben az esetben szinte lehetetlen újból befogni.

Nyest csapdában
Nyest egy jó minőségű csapdában - saját kép

Elhelyezés és álcázás

Kulcsfontosságú a csapda megfelelő elhelyezése, a jól megválasztott helyszín.

Ez logikusan a nyest által leglátogatottabb útvonal vagy rejtekhely.
Gondoljuk át azt is, más állatokra nem jelenthet-e veszélyt a csapda, hiszen macskák, sündisznók vagy akár nagyobb testű állatok is megfordulhatnak a csapda környezetében.
A telepítés feltétele az is, hogy naponta tudjuk figyelni a csapdát, hiszen abba nem célállat is bejuthat, amit mielőbb szabadon kell engedni.

Természetesen nem elég elhelyezni a nyest csapdát, álcázni is kell.
A környezet színeit és mintáit megfigyelve, ahhoz hasonló festést alkalmazzunk, valamint a csapdával együtt annak közvetlen környezetét is álcázzuk növények ágaival, lombjával. A padlózatot süllyesszük homokba, takarjuk szalmával vagy avarral, így ugyanis elkerülhetjük azt, hogy a nyest észlelje a talpazatot – ugyanakkor figyelni kell, hogy a borítás ellenére az ajtó még képes legyen lecsukódni. 

Milyen a tökéletes csali, mit tegyünk a nyest csapdába?

A nyest befogásánál szintén alapelv a megfelelő csali alkalmazása.

Elsősorban a legelfogadottabb élelmek jöhetnek szóba: tojás vagy fürjtojás, húsipari termékek, úgymint szalonna, virsli, de akár a gyümölcs alapú csali is működhet. Lévén ragadozó állat, a nyest számára a legcsábítóbb azonban az élő állat, például csibe, esetleg galamb.
Ez további kreativitást követel meg a csali elhelyezésének tekintetében, hiszen nem szeretnénk sem áldozatot, sem pedig azt, hogy a csalink kiszökjön a csapdából.

nyest csali
A legjobb nyest csalik - Képek forrása: Canva

Amennyiben szakember segítségét kérjük, ő az állat számára ismerős és vonzó szaganyagokat (nyest ürülék, vizelet), feromonokat fog alkalmazni, mellyel jócskán megnövelhető a siker esélye.

Egy ötlet: ha a csapda készen áll, ne tegyen be csalit azonnal, és a csapóajtót se állítsa élesre: hagyjon időt az állatnak az „ismerkedésre”, arra, hogy megközelítse, esetleg szagmintával lássa el. A következő napon már elhelyezhető a csali a csapdába, és ekkor aktiválja a csapóajtókat is!

Sikeres befogás után

A megfelelő minőségben elkészített csapdák esetén kicsi a baleset esélye, azonban az állat elszállítása minden esetben nagy körültekintést kíván.
Ha a ketrec mozgatásakor, szállításakor az ajtók kinyílnak, az aljzat elmozdul, és a nyest kiszabadul a padlásról lefelé jövet vagy az autóban, a következmények igen súlyosak lehetnek. Többek között ezért is érdemes szakember segítségét kérni a művelethez.

Az állatot a befogás helyétől 2-3 kilométerre érdemes elengedni, természetesen olyan helyen, ahol belátható távolságban másnak sem okozhat kárt. Amennyiben az otthonunkban történt a befogás, a területen fertőtlenítést végezni a célnak megfelelő vegyszerrel (nem elegendő a mezei házi fertőtlenítőszer).

Nyest befogása szakember által

A fent leírtak alapján a nyesteket csapdával befogni eléggé körülményes és nehéz feladat. Azonban ha szükséges, mert fennáll a károkozás veszélye, mindenképpen meg kell ejteni. Ha Ön nem tudja vagy nem akarja a nyestcsapdákat kihelyezni, kérje szakember segítségét, aki hozzáértő kezekkel nyúl az eszközhöz, ismeri az állat minden tulajdonságát és könnyebben végez a munkával. Az is lehetséges, hogy nem szükséges a csapdázás, nyestriasztó por alkalmazása is elegendő, melyet a TrióVár Rovarirtó Társaság évek óta eredményesen használ a nyestek távoltartására.

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Nyestriasztás – 06 30 953 6318

Amennyiben Önnek is meggyűlt a baja a nyestekkel, hívjon minket bizalommal vagy kérjen árajánlatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email