Miért ver tanyát a nyest az autóban? Hogyan előzhető meg a nyestkár?

Az autószerelők valószínűleg imába foglalják a nyesteket, mert lassan a bevételük nagy része a nyestkárból származik.
De vajon miért épp ezt a helyet pécézték ki maguknak? Cikkünkben összefoglaljuk, miért lakik a nyest az autóban és hogyan védekezhetünk ellene.

nyest az autóban és autó alatt
Éjjeli kamera rögzítette a nyestet az autó alatt

A padlás és az autó, mint a nyest élettere

A nyest territoriális emlős, a bűzmirigyével jelöli meg a saját területét és a nyári párzási időn kívül nem tűr meg másik egyedet a környékén.

Kisragadozó, de az egerek, madárkák és a tojás mellett szívesen fogyaszt gyümölcsöket is. Mivel rájött, hogy ezek a dolgok a házak táján sokkal könnyebben elérhetőek, az urbanizáció hatására az erdős, sziklás tájakról beköltözött a városokba. Könnyedén alkalmazkodott az emberi környezethez, és sajnos mindjobban halad egyre beljebb a belvárosok felé. 

A háborítatlan padlásokon egyszerűen elejti az oda fészkelő madarakat, és a meleg, biztonságos helyen kényelmesen is érzi magát. Ezért esze ágában sincs továbbállni. Korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, hogyan állapíthatjuk meg, hogy nyest lakik a házunkban.

A másik kedvelt helye az autókban van. A motortérben érzi magát a legjobban, de volt már precedens arra is, hogy a csomagtérben lakott több hónapon keresztül, amit aztán csak a szerelő fedezett fel a kötelező szervizkor. (Ez persze szélsőséges eset, az autót egy hölgy használta kizárólag a gyerekek óvodába, iskolába hordozására, még bevárásolni sem mentek vele. Azonban a kis gyerekek előszeretettel dobálták hátra a csokit, chips-et. A nyest meg nem volt rest, ebből falatozott, és nem tágított jó ideig.)

autó motortér
Autó motortér - Forrás: Canva

Miért épp a motortér?

Amikor este hazaér a tulaj és leparkol, az autó motorja forró. A szigetelés hatására sokáig megőrzi a finom meleg hőt, ezért a nyestnek ez egy ideális otthon. Mivel a kerékjáratoknál egyik autó sem zárt teljesen, a pici résen a nyest utat tör magának és beférkőzik a motortérbe. És ha szerencsénk van, csak itt lakik. Rosszabb esetben megbontja a motorháztető szigetelését, hogy puhább legyen a hely. Továbbá itt is jelöli a territóriumát, így rendszeresen odapiszkít. Olyan esettel is találkoztak már a szerelők, hogy beleellett a kocsiba a nyestmama és a motorház alatt volt a fészke.

Az igazi baj csak akkor lesz, ha az állat elkezdi edzeni a fogait. Imád rágcsálni, ezért minden rágható dolog kedvez számára. A vezetékek pedig ruganyosak, sokak szerint még a meleg műanyag szagát is szereti. Abba pedig még belegondolni is szörnyű, ha épp a fék vezetékét vagy a benzincsövet rágja el. Elég egy kis szivárgás és máris balesetnek vagyunk kitéve. Legtöbbször az elektromos kábelkötegeket teszi tönkre, mivel azok vékonyabbak, de ez is potenciális veszélyforrás számunkra.

Hogyan védekezhetünk a nyest ellen az autókban?

  • PET palackok

Leleményes a magyar – mondják. A legújabb találmány az, hogy kihelyeznek egy (vagy több) vízzel lelt PET palackot a kocsi köré, mert azt gondolják, hogy ha a nyest meglátja a saját tükörképét, akkor megijed és elinal. Na de ez egészen butaság. Hisz ha még azt is hiszi, hogy a palackban egy ellenfele van, rövidesen rájön, hogy ártalmatlan és nem támad rá. A nyest okos állat és nagyon könnyen tanul.

PET palack a nyest ellen
  • Ultrahangos nyestriasztó

Az ultrahangos nyestriasztók is ezért vallanak legtöbbször kudarcot. Több állat ellen jó lehet az ultrahang bevetése, azonban a nyest nem tartozik közéjük. Ha a város zaját is gond nélkül megszokta, miért zavarná egy másik monoton hang? Meg lehet próbálkozni vele, néhány ezer forintért már lehet akkumulátorra köthető verziókat kapni, ha beválik, Önnek szerencséje volt és egy kényes jószággal találkozott.

  • Kutyaszőr

Ami viszont biztosan beválik, az a kutyatartás. A kutyák szagát egyenesen gyűlöli. Ahol a kóbor ebek rendszerint levizelik a kerekeket, ott biztosan nem lesznek nyestek a közelben. Néhány webáruház ezt megragadván összegyűjti a kutyakozmetikákban lehullott kutyaszőrt és kis csomagokban, illatosító formában árulja nyestűző szerként. Igen, leleményes a magyar…

kutyaszőr a nyest ellen
  • Garázs

Szintén biztos megoldás, ha megpróbáljuk megakadályozni, hogy bemásszon a kocsiba. Erre tökéletes megoldás, ha garázsban parkolunk. Persze, ez nem mindig oldható meg, ezért nem is viccelődünk vele.

  • Nyestfogó szőnyeg

Aki szeretne, az E-bay-en vehet magának nyestfogó szőnyeget. Ez egy rozsdamentes acélból szőtt háló, amit az autó vagy motor alá raknak, hogy ne legyen kedve odamenni az állatnak, mert kényelmetlen a járás a fura felületen. A nevével ellentétben megfogni nem fogja. (Ez kínai találmány.)

nyestfogó drótháló
  • Porozás

Nyestport a háztartási boltokban is lehet kapni. Azonban azok hatóanyag-koncentrációja messze elmarad az elégségestől. Ha viszont Ön a Trió Vár nyestűző szakemberét fogadja fel, ő biztosan a legkiválóbb vegyszert fogja használni, hiszen a név kötelez. Továbbá a szakértő pontosan tudja, hová lehet kijuttatni a motortérben a por állagú szert, hogy az ne jusson be később az utastérbe. Ugyan más emlősre nem ártalmas, a szellőztetővel mégsem kellene befújatnunk az ülések közé.

  • Professzionális aerosol

Ahogyan a nyestport, úgy spray-t is lehet kapni az üzletben. De ennek felvitele is igényel hozzáértést, de a legfontosabb itt is az ipari anyag, mert ezekben a hatóanyag jóval több, mint abban, amihez bárki hozzájuthat. Az aerosolt alkalmazzuk a felnyitott motortérben, a kerékjáratoknál, a szigeteléseknél. Viszont fontos megjegyezni, hogy a spray hatása csupán addig marad meg, amíg le nem mossuk a felületről. Ez sajnos egy nagyobb esőzés esetén is bekövetkezhet akaratunk ellenére is, de a motormosás meg igazán nem tesz jót neki. Tehát fontoljuk meg, hogy mikor visszük mosatni a kocsit, ha előtte nyestet találtunk otthon. Ha egy jó ideig nem jön a környékünkre az állat, akkor hamarosan átszokik máshová, így már nem is kell majd várnunk.

aerosol - nyest ellen az autóban

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Nyestűzés az autóból – 06 30 953 6318

A nyest autóból való riasztása a Trió Vár szolgáltatásai között megtalálható, ára 20000 Ft (Budapesten ingyenes kiszállással). Ha pedig a padláson is történt nyestriasztás, az autó kezelését fél áron vállaljuk.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Ha tetszett a cikk, olvassa el a témához kapcsolódó további írásainkat is!
nyest ellen kutyaszőr

Nyestriasztás házilag

A beépített területek bővülésével a nyestek egyre gyakrabban tűnnek fel a lakott területeken, lakóépületekben, sőt a gépjárművek belső tereiben is

Tovább olvasom »