Hogyan készítsünk otthon darázscsapdát? – Darázscsapda házilag

Bárki, akinek a Google a barátja, nyilván számos weboldalon megtalálja ugyanazokat a módszereket azt illetően, miként tudunk otthon, a háztarsásunkban megtalálható anyagok felhasználásával darázscsapdát készíteni.
 • De honnan jönnek ezek a bosszantó rovarok, ha a mi portánkon nincsen darázsfészek?
 • Mi csalja őket oda és vajon érünk-e valamit a házilag készített darázscsapdával?
 • Egyáltalán mivel kellene megtölteni azt, hogy a többi hasznos rovarnak ne ártsunk vele?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre fogunk most válaszokat adni.
egy darázs közelről

Darázscsapda házilag vagy készen vásárolva?

Először is nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak, mielőtt neki futnánk a home made darázscsapda készítésének.

Számos darázscsapda megtalálható a piacon, melyek mind különböző árat képviselnek. Egyesével végig nézegetve az első találatokat még a laikus szemlélődő is könnyedén rájön arra, hogy szinte egytől egyig hasonló elven működnek.
Ellenállhatatlan illatanyagot kibocsátva magából odacsalogatja a darazsakat – és általában más rovarokat is –, belemásznak abba, majd szép lassú halált halva – keresgélve a kiutat, amit már soha többé nem fognak megtalálni – belefulladnak a finom aromát árasztó löttybe, amit sok vagy még több pénzért megvásároltunk.
Aztán találkozhatunk olyan visszautasíthatatlan ajánlatokkal, hogy „irtószermentes”, de ez tulajdonképpen nem mindegy már, ha úgyis az állomány megritkítása a cél? Maximum a gyereknek nem esik különösebb baja, ha a legutolsó születésnapjáról megmaradt pinyátának nézi a darázscsapdát és leveri azt a fa ágáról. Apropó, erre még később visszatérünk… Szóval nem biztos, hogy a drága a legjobb, de ezt majd eldönti a kedves Olvasónk, ha segítő szándékú soraink végére ért.

Honnan jönnek a darazsak?

A darázsfészekből…
Na de komolyra fordítva a szót, viszgáljuk csak meg!

 • Van Önnél darázsfészek?

 • Ha nem tudja, járjon utána! De lehetőleg ezt még tavasszal tegye meg az első darazsak felbukkanásakor, így nagyban elkerülhető, hogy elszaporodjanak.
 • Ha van, akkor javasoljuk a TrióVár szakembereinek igénybevételét a darázsfészkek eltávolítására, hiszen egyetlen fészek ezres nagyságrendű egyedet is rejthet.
 • Ha megbizonyosodott afelől, hogy nincs az Ön kertjében vagy háza tájékán darázsfészek, akkor
  • VAGY tavasz van és nemrég a darázskirálynőt látta, aki építi az új otthonát az Ön kertjében található anyagok – fa, sár, agyag stb. – felhasználásával (tehát a fészek még nem készült el),
  • VAGY nyár dereka, vége van és az ínycsiklandó falatok és vízforrás vonzotta Önhöz a rovarokat – a szomszédból.

De még mindig nem tudjuk, hogy honnan jönnek, ha nálunk nincsen fészek? Bárhonnan!

Így nincs más hátra, mint előre, darázscsapda készítése házilag – vagy éppen a boltban vásárlása. Ezt döntse el Ön!

Darázscsapda készítése házilag

Akinek gyereke van az tudja, hogy legyen szó óvodáról vagy iskolásról, mindig kérnek valamit a pedagógusok, melyet az egyes ünnepek alkalmával bemutathat a gyermek az intézményben. Mi most olyan dolgot mutatunk, melyet akár újrahasznosított tárgyként is bevihetnek az intézménybe az április 22-én megtartott Föld világnapja rendezvényre.

 1. Vegyünk elő egy üres PET-palackot.
 1. Vegyünk elő egy üres PET-palackot.
darázscsapda PET-palackból
 1. A levágott kisebb részt helyezzük fejjel lefelé a talpába (nagyobb részbe), úgy, hogy az üveg szája befelé helyezkedjen el.
 1. Az illesztésnél ragasszuk le. Nem baj, ha csak színes szigszalagunk van otthon, minél feltűnőbb annál jobb.
darázscsapda készítése
 1. Kössük össze, mint Karácsonykor az ajándékcsomagot vagy lyukasszunk valamivel 1-1 lyukat az oldalára, majd fűzzünk át rajta egy madzagot vagy cipőfűzöt és akasszuk fel a kijelölt helyre. Madzag híján én most fonalat használtam.
a műanyag kilyukasztása
 1. Töltsük meg az üveget csalétekkel. Nem a mennyiség, a minőség a lényeg. Nagyjából 1/3 része legyen tele pl. cukros lével.
 1. Amennyiben nem színes az üveg, úgy javasoljuk, hogy engedje szabadjára gyermeki énjét – vagy hívja segítségül saját -, vagy a szomszéd gyermeket – és minél rikítóbb dekorációval díszítse ki a PET-palackot, hiszen a darazsak imádják az élénk színeket. Ez a lépés nálam lemaradt, az Önök kreativitására bízom a dekorálást.
darázscsapda házilag

Létezik egy olyan variáció, ahol a levágott felső részt a fentebb leírt módon, ám kupakkal együtt tesszük vissza az üvegbe. Ebben az esetben még az összeillesztést megelőzően kell a csalétket belehelyezni a flakonba, hiszen azt követően – varázserő híján – már problémásabb. Ebben az esetben az üveg falán kell egy kis darázs méretű lyukat készíteni, melyen könnyűszerrel bejutnak a flakonba, ám annál nehezebben találják meg a kiutat.

Önben is további kérdések merültek fel? Bennem is! Nézzük csak!

 • Üveg mérete?

Teljesen mindegy az üveg mérete. Akár fél-, akár kétliteres is lehet. Amennyiben már lépni sem tud a darazsaktól úgy javasoljuk nagyobb flakonokban történő, több csapda elkészítését és kihelyezését.

 • Mi legyen a csalétek?

 • Mi a cél? Darazsakat elkapni bármi áron vagy azért a méhecskéknek szeretnénk szabad utat adni? Bízunk benne az utóbbit választja.
 • Milyen évszakban vagyunk?

Tavasz beköszöntekor:

Tavasszal a darazsak többnyire a fehérje-dús forrást keresik, ezért a darázscsapdába érdemes a húst választani csaliként. A javunkat fogja szolgálni, ha előtte egy kicsit rohasztjuk azt. Némi mosogatószerrel – javítja a hatékonyságot – elkevert vizet is töltsünk a csapdánkba, de NE annyit, hogy ellepje a húst vagy elérje az üveg száját. Ebbe a beletöltött vízbe fognak belefulladni az áldozataink.

Nyáron derekán, végén:

Nyár derekán a meghízott darazsaink már nem a fehérjeforrást, hanem az édest, a cukrost fogják keresni. Gondoljunk csak a gyümölcsösre vagy a szőlősre. Rettegünk a fürtök közt megbújó bormámorban úszó darazsak szúrásától. Ilyenkor mindenképp cukros keverék elkészítése javasolt, akár összeforralással, akár anélkül, de minden esetben adjunk az elkészített keverékünkhöz sört vagy ecetet, ugyanis ez utóbbi távol tartja a darázscsapdánktól a méheket.

 • Hová? A házi darázscsapda kihelyezése

Itt térjünk vissza egy kicsit a gyerek és a pinyáta esetére. NE oda helyezzük ki a darázscsapdát, ahol napközben tartózkodni szoktunk. Tavasszal nagyobb esélyünk van kifürkészni az útjukat és javasolt abban a sávban, egy napsütötte helyen elhelyezni a darázscsapdát. Nyáron, az invázió alkalmával odébb helyezzük ki attól a ponttól, ahonnan távolt szeretnénk tartani a darazsakat, ha másnem azért, hogy elcsaljuk őket a pihenőhelyünktől és ne körülöttünk élősködjenek.

Fontosnak tartjuk megemlíteni azt, hogy ezzel a darázscsapdával nem fogja tudni kiirtani az egész kolóniát! Ahogyan azt már említettük, a királynő egy idő után már nem mozdul, kizárólag a peték rakásával foglalatoskodik. Maximum gyéríthetjük az egyedek számát, de a probléma fő forrása megmarad. Elmérgesedett esetben javasoljuk a TrióVár darázsirtó szakembereinek megkeresését, hogy orvosolni tudják a problémáját és megszabadítsák Önt a darazsaktól és a darázsfészektől.

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Professzionális darázsirtás
06 30 953 6318

Ha a darázscsapdák mégsem válnának be, szakértő kollégáink állnak szíves rendelkezésére!