Darázscsípés A-tól Z-ig

A nyár közeledtével egyre gyakoribbá válnak a rovarcsípéssel összefüggő allergiás esetek. Hazánkban az allergiás reakciókkal járó csípések nagy részét a hártyásszárnyú rovarok, azon belül a fullánkosdarázs-alkatúak okozzák. Ebben a cikkünkben megvizsgáljuk a darázscsípés ismertető jeleit és írunk arról, mit kell tenni, ha megtörtént a baj.

darázscsípés közelről
Így csíp a darázs - közeli kép (Forrás: Canva)

Mi történik a darázscsípéskor?

Heves immunreakció

A rovar méregmirigyében termelt méreganyag fehérjetartalma a szervezetet azonnali kortizoltermelésre ingerli, mely szaporábbá teszi a pulzust. A hisztamin mozgósítja az immunrendszert, ez gyulladási folyamatként nyilvánul meg (duzzanat), a lúgos kémhatású acetilkolin pedig stimulálja a fájdalom-receptorokat. A méhekkel ellentétben a darazsak csípés után képesek visszahúzni fullánkjukat, ezáltal többször is képesek szúrni.

Kiket érint a darázscsípés-allergia?

A felnőttek nagyjából 3-4%-ánál, a gyermekek esetében 1% alatti arányban számolhatunk rovarméreg-allergiával. Ezek jelentős része enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású.

Az, hogy kinél lép fel élete során allergiás reakció, születése pillanatában nem lehet megjósolni. Előfordul, hogy már az első csípés során is erős reakció lép fel, de gyakori, hogy csak a többedik csípés vált ki allergiás reakciót, sőt, esetenként későbbi csípésnél már nem is jelentkezik érzékelhető következmény. Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont orvosa, a Magyar Allergia Szövetség elnöke szerint születéskor csak a hajlam örökölhető, és a hajlamosító tényezőktől függően (környezet-szennyezettség, életmód, allergiás szülő) nagy eséllyel a gyermeknél is megjelenhetnek majd a tünetek. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ugyanaz a típusú érzékenység alakul ki:  a parlagfűallergiának vagy ekcémának ugyanannyi esélye van, mint rovarcsípés-allergiának.

A professzor továbbá úgy véli, az allergia megjelenése nem függ a csípések számától sem, azaz bárkinél, bármely életkorban felütheti a fejét, tehát ha korábban nem volt panaszunk, az még nem jelenti azt, hogy később sem kell aggódnunk. Mindenképpen intő jel, ha a korábban enyhe tünetek után a következő csípésnél erőteljesebb tünetek jelentkeznek.

Lehetséges hatások: normál és allergiás reakció

A bőr alá kerülő méreganyag minden esetben kivált kisebb-nagyobb gyulladást a szervezetben, azonban lényeges különbséget tenni normál helyi reakció és allergiás tünet között.
Allergiáról akkor beszélünk, ha a szervezetünkbe jutó különböző anyagokra, vegyületekre, proteinekre szervezetünk felfokozott túlérzékenységi reakcióval válaszol. Ezek a reakciók az allergia típusától függően (ételek, gyógyszerek, pollen, fém) lehetnek emésztőrendszeri, bőrfelületen jelentkező, vagy légúti tünetek.
Egy idő után, ha a szervezetünk többször találkozik az allergén anyaggal, szenzibilizáció alakulhat ki, miután „megszokjuk” azt és az allergia elmúlik. De ez nem minden esetre igaz, különösen gyógyszerallergia esetén kell vigyázni.

darázscsípés reakció

Normál helyi reakció

Normálisnak számít a helyi duzzanat és bőrpír, a viszkető, fájdalmas csomó. Ezek a tünetek 1-3 nap alatt enyhülnek, megszűnnek. Erősebb helyi reakció esetén a csípés utáni 48 órában a duzzanat növekedést mutat, akár 10 cm-es átmérőt is elérheti, és hosszabb időre (5-10 napra) van szükség a gyógyuláshoz is.

Allergiás reakció

Súlyosabb esetben, a már kialakult allergia miatt nagyobb vagy hosszan elhúzódó duzzanat keletkezik. Több típus is kialakulhat a gyengébb csalánkiütéstől kezdve a fulladásos rohamig. Amikor kiugróan magas mennyiségű hisztamin szabadul fel, egy összetett, akár több szervet érintő, gyors allergiás folyamatot indíthat be, melyet anafilaxiának hívunk.
Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint ha rövid időn (fél órán) belül az egész testen kiütések, bőrvörösség alakul ki, a szem felduzzad, az arc vizenyőssé válik és / vagy fulladás- vagy ájulásérzés jelentkezik, szintén azonnali orvosi segítségre van szükség, ezek ugyanis az anafilaxia legjellemzőbb kezdeti tünetei.

(Ugyanígy mentőt kell hívni, ha a csípéstől távolabb jelenik meg duzzanat vagy kiütés, illetve ha a csípés a szájban vagy a garatban történt, az ugyanis akkor is életveszélyesnek számít, ha amúgy nincsenek allergiás reakciók, hiszen a kialakuló normál duzzanat önmagában is elzárja a légutakat.)

Az anafilaxia

Az anafilaxia egy igen súlyos és gyors lefolyású allergiás reakció, mely során a szervezetbe kerülő allergén hatására hirtelen nagy mennyiségű hisztamin termelődik a szervezetben. Az anafilaxiás reakció tünetei egyidejűleg érinthetik a bőrt, a légzőrendszert, az emésztőrendszert, a szív- és érrendszert, illetve a központi idegrendszert is:

anafilaxia
 • ödémásodás, csalánkiütés, bőrkiütés
 • nyelv és torok duzzanata, nyelési vagy légzési nehezítettség
 • fulladásérzés, kapkodó légzés
 • ájulásérzés, szédülés, halálfélelem
 • szemhéjak feldagadása, könnyezés, sápadtság
 • hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök
 • alacsony vérnyomás, szívritmuszavar
 • bénulás, eszméletvesztés

A beteg állapota rendkívül gyorsan romlik, az alacsonyra zuhanó vérnyomás, a keringési zavarok pedig rövid idő alatt sokkos állapotot idézhetnek elő, ezért azonnali orvosi segítségre van szükség!

Ha a fenti allergiás reakciók lassabban, 48 órán belül alakulnak ki, akkor jellemzően kevésbé lesznek súlyosak.

adrenalin injekció
Adrenalin injekció darázscsípés ellen - Forrás: Canva

Mi a teendő darázscsípés esetén?

 • Fullánk eltávolítása

  Első lépésként távolodjuk el a helyszíntől és igyekezzünk kiszedni a fullánkot, az úgynevezett idegentest-reakció mielőbbi megszakítása érdekében. Ehhez a művelethez egy élesebb tárgyat használva, kaparó mozdulatokkal távolítsuk el a bőrből a fullánkot, nehogy az ujjaink nyomásával még több méreganyagot szabadítsunk a szervezetbe.

 • Hideg borogatás

  Normál esetben hideg vizes vagy jegeléses borogatással csillapíthatjuk a bőrreakciót. Fájdalomcsillapítót is bármikor alkalmazhatunk, illetve nagyobb duzzanat esetén az érintett végtag felpolcolása is segíthet. Az antihisztaminok ideiglenes szedése is szóba jöhet, ezek egy része recept nélkül kapható. A duzzanat enyhítésére szteroid tartalmú kenőcsök is bevethetők, azonban ezek vényköteles termékek. A házi praktikák – ecetes borogatás – gyakorlatilag hatástalanok, mivel a méreganyagok gyorsan eljutnak a mélyebb szöveti rétegekbe, tehát a bőrfelszíni kezelések a folyamatot nem befolyásolják.

 • A kálcium hatástalan!

  A kálcium pezsgőtabletta vagy injekció teljesen hatástalan, sőt, létező allergia esetén még ront is a beteg állapotán, mivel a kálcium vérnyomáscsökkentő hatású, ami egy anafilaxia esetén amúgy is mélyre zuhant vérnyomásnál értelemszerűen ellenjavallt!

 • Mentők hívása – 112

  Súlyosabb tünetek jelentkezésekor azonnal ki kell hívni a mentőt. A mentők érkezéséig meg kell könnyítenünk a beteg légzését: segítsük ülő pozícióba, vagy ha a vérnyomása nagyon alacsony, fektessük a hátára és a lábait emeljük fel! Ha a légzése leáll, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést!

 • Adrenalininjekció

  Azoknál, akik tudják, hogy allergiásak, és anafilaxia alakulhat ki náluk, mindig kell, hogy legyen rögtön beadható, adrenalint, epinefrint tartalmazó injekció (Epipen, Anapen, Tonogen).  Csípés esetén ellenőrizzük, van-e ilyen injekció az érintett személy táskájában!
  A beadás a combizomba történjen, és itt fontos megjegyezni, hogy a tűt csak 8-10 másodperc után szabad kihúzni, előbb nem! Bár az injekció beadása rövid időn belül javít a beteg állapotán, orvosi vizsgálatra mindenképpen szükség van, hiszen a tünetek később még fellángolhatnak, illetve szükséges lehet folyadékpótlásra vagy oxigén adására.

Megállapítható a darázscsípés-allergia?

Darázscsípés után, amennyiben allergiás tünetek léptek fel, a szakorvos allergológiai vizsgálatra küldhet minket, ahol vérvizsgálattal tesztelik, kimutatható-e a szervezetben rovar-méreganyagra adott IgE ellenanyag. Az IgE szintje a csípés után is magas marad, így a teszt a csípés időpontjától függetlenül, bármikor elvégezhető. Emellett provokációs (bőr)tesztet is végezhetnek, mely során kis mennyiségű allergénnel vagy allergén-kivonattal hozzák kontaktusba a bőrt, és a helyi reakció szintén igazolja az allergiát.

Igazolt darázscsípés-allergia esetén a beteg részére felírják az adrenalininjekciót, melyet az érintettnek mindig magánál kell tartania.

Jó hír - Létezik végleges megoldás!

Diagnosztizált allergiások részt vehetnek a hosszú időt (3-4 évet) igénybevevő, ám igen hatásos immunterápiás kezelésen. Ez egy vakcinakúrát jelent, mely során a beteg az allergiát kiváltó anyagot kezdetben 1-2 hetes időközönként, majd 1-2 havonta kapja, így szervezete lassan hozzászokik az allergénhez. A kezelés során előfordulhatnak súlyos mellékhatások, ezért az eljárás fekvőbeteg-intézményben, szoros felügyelet mellett történik. Az immunterápiához fontos tudni, hogy méh- vagy darázsallergiáról van-e szó, ezt pedig Magyarországon a SOTE Immunológiai Laborjában tudják megállapítani.

A rovarméreg-immunterápia jelentősen csökkenti a későbbi, újabb csípést követő súlyos reakciók valószínűségét. Dr. Balogh Ádám allergia-specialista elmondása szerint ez az egyetlen mód, hogy a jövőbeli összetett vagy helyi reakciókat csökkenteni lehessen: ezzel a terápiával 1000-ből csak 72 esetben lép fel súlyosabb reakció egy újabb csípés esetén, míg kezelés nélkül ez a szám 724 lenne. Darázscsípés-allergia esetén különösen hatásos a módszer: 91-96% a sikeres terápia aránya, jelentősen javítva ezzel a betegek életminőségét.

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Darázsirtás
06 30 953 6318

Ha Önnél is darazsak jelentek meg, szükséges lehet a darázsirtás, hogy megelőzzük az allergiát vagy a nagyobb bajt. Lépjen kapcsolatba velünk elérhetőségünk valamelyikén, hívja a Trió Vár szakképzett munkatársait, akik a hét bármely napján rendelkezésére állnak!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Ha blogunkat érdekesnek tartja, olvassa el a témához kapcsolódó további írásainkat is!
darázscsípés közelről

Darázscsípés A-tól Z-ig

A nyár közeledtével egyre gyakoribbá válnak a rovarcsípéssel összefüggő allergiás esetek. Hazánkban az allergiás reakciókkal járó csípések nagy részét a

Tovább olvasom »