A tavasz gyilkosai: a darazsak – darázsfészek eltávolítása szakszerűen

A tavasz beköszönte, az arcunkat simogató első napsugarak megjelenése nem csak a lelkünkben hoz megújulást, hanem a természetben is. Látványosan új életre kel körülöttünk a világ; virágba borulnak a fák, új hajtásokat hoznak a cserjék, kibújnak a föld alól az ősszel elültetett hagymák. Ám ez a megújulás nem csupán a növényzetben mutatkozik meg, az állatvilág is új erőre kap. A melegedő idő hatására a háttérben szépen lassan újjáépíti birodalmát a darázskirálynő! Az alábbiakban a darázsfészkekről és a darázsfészek irtásáról fogunk bővebben szót ejteni.

darázsfészek eltávolítása

A darázs királynő elkezdi építeni a fészket

A darázs királynő az áttelelést követően megkeresi a fészeképítés legideálisabb helyét. A táplálkozást fogja szem előtt tartani, amire tökéletes helyet biztosít például egy veteményes, a kertünk, ahol minden szükséges szerves tápanyagot megtalál, ami neki és a hamarosan kifejlődő lárváinak megfelelő mennyiségű élelem forrást biztosít. Az ember által megmunkált kertek mágnesként vonzzák a darazsakat, ezáltal hatalmas veszélyt jelentve, hiszen a szúrásuk rendkívül fájdalmas, akár halálos kimenetelű is lehet.

Az egyes darázsfajok csípése különbözik

A darázscsípéssel kapcsolatban említésre méltó az a tény, hogy a fehérjét, húst fogyasztó egyedek mérge veszélyesebb, súlyosabb bőrtüneteket produkálhat az áldozaton. Indokolatlan támadásba lendülhetnek, főleg akkor, ha fenyegetve érzik a fészküket. Hessegetéssel csak tetézzük a haragjukat.

Az óriás darázsfajok közül a legveszélyesebb a lódarázs. Hazánkban vannak védett fajok is – pl. az óriás tőrösdarázs, melyek temperamentumukat tekintve békésebbek, ráadásul ritkán találkozhatunk velük. Az ő irtásuk tilos!

A legelterjedtebb 5 darázsfajta Magyarországon:

 • kecskedarázs
 • német darázs
 • déli papírdarázs
 • padlásdarázs
 • a rettegett lódarázs

Darázsfészek vagy méhkaptár?

A méheket és a darazsakat többnyire egy kalap alá veszik az emberek, ám ezzel ellentétben nem állnak egymással túl közeli rokonságban. Életmódjuk és tevékenységük mégis több területen mutat egyezést.

A méhlakáson, kaptáron kívüli, természetben élő méhek hasonlóan a darazsakhoz megtalálhatóak fák odvában, sziklaüregekben, résekben, fűszálon, de az ember által készített tárgyakban is megtelepedhetnek.

méhkaptár közelről

A darazsak és a méhek is olyan fészket építenek, mely sejtekből épül fel és a lárvák fejlődésének bölcsőjéül szolgál. A sejtek mindkét esetben hatszög alapú egyenes hasábok, melyeknek egyik alapja nyitott. A méhek esetében két emeletesek, a darazsak esetében több emeletesek is lehetnek, melynek általában egy bejárata van, így őrizvén meg a fészekben a megfelelő hőmérsékletet.

A két fészket egy nagyon fontos dolog különbözeti meg egymástól, ami nem más, mint az összetevő. A méhek otthonukat viaszból készítik, élelmük a méz, a sejtekbe pedig a petéken kívül a virágport és a mézet tárolják.

A darazsak fészküket a körülöttük lévő anyagokból nyerik, aminek alapját szintén a környezetük szolgáltathatja. A darazsak megrágcsálják a fát, nyáluk segítségével pépet készítenek belőle, aminek megszilárdulását követően papírszerű anyagot kapnak. Más anyagokat is képesek felhasználni, például sarat, agyagot. A fészkek sejtjei eltérő árnyalatúak is lehetnek, mindez attól függ, hogy a dolgozó milyen anyagból gyártotta azt. A darázsfészek többrétegű, a sejteket egymásra építik. Egy bejárattal rendelkezik, amit legalulra helyeznek el, így védik a családot az időjárás viszontagságaitól.

A darázsfészkek elhelyezkedése

darázsfészek egy fán

A környezetünkben számtalan olyan hely van, amit a darázs királynő nyugodt szívvel választhat állama új otthonának.

Találkozhatunk

 • fákról csüngő
 • vagy üregekben
 • homokban
 • földben épült fészkekkel.

Az ember közvetlen környezetében igyekeznek rejtett fészkek kialakítására, melyeknek java részét csak úgy találunk meg, ha követjük a darázskirálynő vagy a dolgozók útját, ami egy laikus számára roppant veszélyes mutatvány, tekintve a csípésük súlyosságát, ami akár anafilaxiás sokkot is eredményezhet!

A fészek épülhet tetőszerkezetekben, falakban, ereszcsatornákban, cserepek alatt, padláson, egy kevéssé használt erkély egyik sarkában, csövekben, faodvakban, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.

Semmi esetre sem javasoljuk a darázsfészek házi módszerekkel történő irtását, mert hiába hisszük, hogy hermetikusan lezártuk az öltözékünket, a darazsak számos anyagon képesek átrágni magukat és viselkedésük még agresszívabbá, támadóbbá válik!

Darázsfészek eltávolításához hívja a Trió Vár Rovarirtó Társaságot, akik nagy gyakorlattal és professzionális eszközökkel végzik el feladatukat!

Egyes darázsfajok és fészkeik

Hatalmas lódarázs fészek
Hatalmas lódarázs fészek - Michael Apel, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
 • Lódarázs – Vespa crabro

Európában a legnagyobb méretű darázs, a dolgozók maximum 25 mm-esek, a királynő 35 mm hosszúságú. Szúrása a legveszélyesebb, akár izombénulást is okozhat vagy halálos is lehet. Fullánkja hegyes, visszahúzható. A hímek nem rendelkeznek fullánkkal. Magyarországon nem védett faj, így irtásuk megengedett.

Fészke: A természetben a fák odvaiba épül, esetünkben pedig a fentebb említett helyek bármelyikén találkozhatunk vele. Külső burokkal rendelkező fészket épít, mely védi a hatszög alakú sejteket a külső behatásoktól, illetve biztosítja, hogy a fészekben sötét legyen. A papírt a már említett módon, növények, fák megrágcsálásával állítja elő, így a fészek több árnyalatban is pompázhat, de az építéshez ezen kívül előszeretettel használ sarat és agyagot. A fészek folyamatosan épül, azonban ha már nincs elegendő hely, akkor keres egy alkalmasabbat az új kialakítására. A lakást agresszívan védelmezi, darázsirtáshoz kérje szakember közreműködését!

kecskedarázs fészek
Kecskedarázs fészek - Richerman, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
 • Kecskedarázs – Vespula vulgaris

Szintén a társas darazsak közé tartozik, fénykedvelő. Ízelt lábai végén karmok vannak, ezek biztosítják a magabiztosabb kapaszkodást. Méretét tekintve kisebb, a dolgozók maximum 18 mm-esek, a királynő pedig alig nagyobb, 20 mm hosszú. Egyenes, visszahúzható fullánkja van, mely többszöri szúrásra alkalmas.

Fészke: Társaihoz hasonlóan alakítja fészkét, ami megtalálható a növényzeten is, ám előszeretettel építkezik a föld alá, sőt, inkább részesíti előnyben a földalatti építkezést. Ezért roppant veszélyes lehet, akaratlanul is ráléphetünk, mellyel szemben támadóan lép fel. A hazánkban élő három legagresszívabb darázsfajba tartozik!

 • Német darázs – Vespula germanica

A hazánkban leggyakrabban előforduló faj. Egyedei nagyjából 12-20 milliméteresek. Jellegzetes darázsmintázata van, gyakorta összekeverik a kecskedarázzsal.

Német darázs fészek
Német darázs fészek - Juan Glez képe a Pixabay -en.

Fészke: Fészkét a többi fajhoz hasonló módszerrel és anyagokból építi. A kecskedarázshoz hasonlóan építkezhet a földbe, elhagyott üregekbe, azonban az ember közelében alkalmazott építkezési helye a padlástér, redőnytokok, illetve egyéb rejtett zugok. Nem készít a fészek köré burkot.

Déli papírdarázs fészek
Déli papírdarázs fészek - Eugene Zelenko, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
 • Déli papírdarázs – Polistes dominula

Átlagosan 11-18 milliméter nagyságú. Preferálja az ember közelségét, azonban nem kifejezetten keresi a társaságát. Békésebb faj, de ha veszélyben érzi fészkét gondolkodás nélkül támadásba lendül.

Fészke: A környezetében megtalálható anyagokat használja és állítja elő a pille könnyű papírfészket. Amennyiben természetközelibb környezetben van, úgy a fészek magas rosttartalmú, de az ember által ott hagyott kartonpapírt is szívesen felhasználja. A fészek nem vízhatlan, így védett helyre építkezik, mely a korábbiakban már felsorolt lehetőségek bármelyike lehet.

padlásdarázs fészek
Padlásdarázs fészke - Lucarelli, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
 • Padlásdarázs – Polistes nimpha

Szintén a békésebb fajok közé sorolható, közeli rokona a déli papírdarázsnak, illetve nagyon hasonlít a francia darázsra. Kedveli a világos helyeket.

Fészke: Jellemzően bokrokról, fák ágairól csüng, de köveken és azok környezetében is találkozhatunk vele. Sőt, szinte alig akad olyan vidéki kis falu, ahol ne lenne fellelhető fészek a házak padlásterein. A fészek színe világosabb árnyalatú. Maga a fészeképítés is egy csodálatos folyamat, ám a padlásdarázs építkezése ezen felül is különös figyelmet érdemel. Első ízben megépíti az alapját, majd ennek elkészültét követően jön a tartóoszlop, ami köré épülnek a sejtek. Nagyon könnyű, ám rendkívül rugalmas és teherbíró.

Darázsfészek eltávolítása

Amennyiben Ön a környezetében darázsfészket észlel, esetleg megszaporodott a darázsállomány és vélhetően a közelben fészek lehet, úgy kérjük, hogy semmi esetre se álljon neki házi praktikákkal a darazsak eltüntetésébe.
A darázsirtás folyamata nagy odafigyelést igényel. A helyszínől függően porozásos és permetezéses kombinált kezelést alkalmazunk, ahol egyidejűleg vegyszerezzük a fészket és környékét, továbbá a kósza darazsaknak is szolgáltatunk csalit.

Videó lejátszása

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Darázsfészek eltávolítása
06 30 953 6318

Ha a darázsfészek eltávolítása szükségessé válik, lépjen kapcsolatba velünk elérhetőségünk valamelyikén, hívja a Trió Vár szakképzett munkatársait, akik a hét bármely napján rendelkezésére állnak!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Ha blogunkat érdekesnek tartja, olvassa el a témához kapcsolódó további írásainkat is!