A veszedelmes, ám gyengénlátó lódarázs

Nyáron mindannyian szeretünk a szabadban kirándulni, piknikezni, és élvezni a napsütést. Azonban gyakran megzavarnak a kis sárga-fekete csíkos vendégek, amik mindig hirtelen jelennek meg, és az étkezések idilli pillanatát szétzilálják. Sokszor meg is kell velük küzdeni a saját üdítőnkért. Igen, amire gondolunk, az a darázs, azon belül is a félelmetes és hatalmas lódarázs!

A lódarázsra májustól már számíthatunk, azonban a nyár vége felé egyre többször jelenik meg körülöttünk, mert augusztusra már „megöregszik”, megunja a portyázást és elfárad, ezért inkább a könnyen beszerezhető zsákmányra hajt, ami nem más, mint a kirándulók ínycsiklandó ételeit dézsmáló rovarok.

lódarázs
Lódarázs - Szerző: Varga Erika, forrás: izeltlabuak.hu

Nem minden darázs, ami annak látszik!

Egy-két bogárgyűjtőt vagy természetfotóst kivéve senki sem örül, amikor egy lódarázs közeledik felé. Különösen az allergiások, akik tudják, hogy egyetlen lódarázscsípés akár végzetes is lehet…

Azonban itt a fontos, hogy tisztázzuk: nem minden sárga-fekete csíkos rovar darázs! A lódarazsak, kecske és német darazsak (és a többi sokszáz darázsféle) csupán egyik csoportja ezeknek a bátor kis repülő lényeknek, de számtalan hasonló kinézetű faj is létezik, melyektől tartunk, pedig közülük csak néhány veszélyes.
Az igazság az, hogy a sárga-fekete mintázat sokféle rovaron megtalálható, és nem minden faj tartja az emberek ételeit zsákmánynak. A legtöbben a virágok nektárját vagy az apró rovarokat keresik (bár a lódarázs is inkább a méhekre vadászik).

  • Méh

A méh inkább barnás színezetű és szőrös, de sokan mégis összetévesztik a darázzsal. Korábbi cikkünkben megismerhetik, hogyan lehet a méhet és a darazsat megkülönböztetni.

A méheket ne irtsuk ki, mert nagyon fontos szerepük van az ökoszisztémában, a virágok porzásában és a finom méz gyártásában!

Művészméh
Méh - Szerző: Pászthy Dávid, forrás: izeltlabuak.hu
  • Bársonyos darázscincér

Inkább a világos fák lombkoronájában él, ám véletlenül belefuthatunk. Ő is a virágport fogyasztja, és csupán nagy csoportban számít kártevőnek.

bársonyos darázscincér
Bársonyos darázscincér - Szerző: Paulik Péter, forrás: izeltlabuak.hu
  • Zengőlégy

Talán a leggyakrabban keverik össze a darázzsal. Pedig az ő az ég világon semmit sem csinál, csak hangosan „zeng”, röpködik a virágok körül (és gyakran körülöttünk) és táplálkozik a temérdek virágporból. Egész nyáron találkozhatunk vele, hisz nagyon gyakori.

májusi kertizengőlégy
Zengőlégy - Szerző: Fráter Szabolcs, forrás: izeltlabuak.hu
  • Óriás tőrösdarázs

A darazsak közül ki kell emelnünk Magyarország legnagyobb darázsfaját, az óriás tőrösdarazsat, amelyet gyakran összekevernek a lódarázzsal. Azonban ez az állat teljesen ártalmatlan, nem támad. Ha esetleg rátenyerelünk vagy ráülünk, természetesen megcsíp (mivel egy darázsról beszélünk), de a hirtelen kellemetlen szúráson kívül nem okoz problémát, nem allergizál. Ráadásul ez az állat védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

óriás tőrösdarázs
Óriás-tőrösdarázs - Szerző: Szlovik Márton, izeltlabuak.hu

Így a következő kirándulás alkalmával, amikor Ön már látja a zümmögő lényt, és előre felkészül a sárga-fekete rovar csípésére, emlékezzen rá, hogy a lódarazsak csak egy része ennek a sokszínű rovarcsoportnak. Természetesen érdemes óvatosnak lenni, de ne feledje, hogy az állatvilágban egyikőjük sem álnok, nem akarnak direkt módon megtámadni minket, legtöbbször csak védekeznek, ha az útjukba kerülünk.

Hogy néz ki a lódarázs? Vizsgáljuk meg közelebbről!

Az európai lódarázs (Vespa crabro) jellegzetes megjelenése és alkalmazkodóképessége különlegessé teszi őt az élővilágban. Az, ahogy a faj meg tudott maradni az emberi terjeszkedéssel is, bizonyítja az alkalmazkodóképességét és kitartását. Először csak az eurázsiai erdőkben élt, a Brit-szigetektől Japánig, ám később Észak-Amerikába is behurcolták és egyre közelebb került az emberek életteréhez.

  •  Megjelenése

Az európai lódarázs a legnagyobb darázsfaj Európában, testhossza elérheti a 25-35 mm-t is. Ez a méretbeli előny segíti őt abban, hogy dominálja a területét és megvédje fészkét más rovarokkal szemben. Jellemző darázsmintázata és sárga potroha van, de valamivel sötétebb az árnyalata, ami (a méretén túl) megkülönbözteti más rokon fajoktól. A feje sárgás, de sötét mintázattal tarkított, amely kontrasztot ad a testének és segíti a faj azonosítását. A nőtény fullánkja egyenes, az emlősök bőréből visszahúzható, a hímek nem rendelkeznek fullánkkal.

  • Különleges látási képességek

A lódarázs szemei barna pontszemek, de a feje tetején is található három apró pontszem (ocelli), amelyek a fény irányának meghatározására szolgálnak. Ez egy lenyűgöző biológiai jellemző: az ocellik különösen hasznosak a repülés közben, mivel segítenek a lódarázsnak a navigációban és a veszélyek elkerülésében. A fő szemek mozaikszerű felépítésűek, amelyek kiválóan alkalmasak a gyors mozgások észlelésére – ami elengedhetetlen a vadászat során. Mindazonáltal a lódarázs – ahogy a címben is utaltunk rá – a lódarázs nem lát túl jól. Leginkább a fényt-árnyékot érzékeli, ezért támad mindenre, ami a fészkét vagy a „köreit” megközelíti, majd szaglásával azonosítja a prédát.

A lódarázs pontszemei
A lódarázs pontszemei - Szerző: Cserepes Miklós, Forrás: https://www.izeltlabuak.hu/talalat/364770
  • Táplálkozási szokásai

Az európai lódarázs ragadozó, táplálékforrásként főleg apró rovarokat, például legyeket, méheket és pókokat zsákmányol, de nyár végére már a dögökre is ráfanyalodik. A lárvák a fészekben egy mézhez hasonló cukros váladékot termelnek (trofallaxis), ami zsákmány híján élelmet jelent a királynő, esetleg a dolgozók számára.

A lódarázs királynő

A lódarázs királynő jóval nagyobb, mint az állam többi egyede, hossza akár 35 mm is lehet, míg a herék és a dolgozók kisebbek, legfeljebb 25 mm-esre nőnek meg. Az eltérő méret az életmódjukhoz kötődik, és az egyes munkafeladatokra való specializáció miatt alakult ki.

A lódarázs nőstények potrohán hat szegmens található, míg a hímeknél hét. A csápokat tekintve a nőstények 12 ízzel, míg a hímek 13-mal büszkélkedhetnek. A királynő a veszélyes fullánk mellett tojócsővel is büszkélkedhet, legfőbb életcélja a peterakás és a kolónia fenntartása.

A lódarázs csípése

A lódarázs fullánkja a természet igazi mesterműve. Egyenes és hegyes, mint egy nyíl, és még az emlősök bőréből is vissza tudja húzni a szúrás után, nem fog elpusztulni. Nem úgy, mint szegény méhecskék. A fullánk gyakorlatilag egy önvédelmi eszköz, lehetővé teszi számára, hogy hatékonyan védekezzen és megvédje a családi fészket, ha úgy érzi, hogy fenyegetve van. Sőt, igen határozottan védekezik! A fészek 2-3 méteres körzetében már figyel, és nem kell különösebben provokálni, hogy támadásba lendüljön. És nagyon elővigyázatosnak kell ám lennünk, mivel a lódarázs látása igen gyenge, ezért mindenre rászáll és csak a támadás után tudja beazonosítani az áldozatát, méghozzá a szaglásával.

A lódarázs csípése kimondottan veszélyes! A szúráskor méreganyag kerül a bőr alá, mely immunreakciót vált ki. Normál esetben bőrpír, duzzanat, fájdalom alakul ki, amely 2-3 nap múlva nyomtalanul elmúlik. Mivel a lódarázs váladéka több mérget tartalmaz, mint kisebb fajtársaié, többször keletkezik ún. nagy helyi reakció, mely akár 10 cm-es is lehet. Az emberek 3-4 %-a allergiás a darázscsípésre, ilyen esetben érdemes azonnal megtenni az óvintézkedéseket. Beadni az adrenalininjekciót, szükség esetén pedig orvoshoz fordulni.

A lódarázs fészek

A lódarazsak fészkének legnagyobb átmérője akár 60 cm is lehet. Ezt az elképesztő építményt rendkívüli módon állítják elő. Az alapanyagként használt fakérget apró darabokra rágják, majd saját nyálukkal, időnként földdel keverve papírszerű anyagot készítenek. Ebből csinálják a mérnöki pontossággal kidolgozott hatszögletű sejteket. A fészket egy erős külső réteg védi, amely megóvja a belül elrendezett üregeket. A stabilitás érdekében a fészek belsejében egy szilárd tartógerinc is található. A bejárat a fészek alján helyezkedik el, ezzel védik magukat az esőtől és a ragadozó madaraktól.

Érdekesség, hogy néha annyi fakérget használnak fel egy fészek megépítéséhez, hogy a megrágott fa el is pusztul.

lódarázs fészek egy padláson

A lódarázs kolónia élete

A lódarazsak tavasztól ősz végéig élnek. Májusban az előző őszön született, megtermékenyített és áttelelt lódarázs királynő keres egy szimpatikus védett helyet és elkezdi felépíteni a lakhelyét. Az első sejtekbe helyezi a petéit. Miután a lárvák kikeltek, 21-24 napig eteti őket apró rovarokkal, többnyire azok torjával. Az etetésért cserébe a lárvák egy cukros váladékot termelnek, amelyet életben tartja és kellően táplálja a királynőt.

A lárvák bebábozódnak, majd a kifejlett fiatal darazsak elfoglalják helyüket az államban. Ezután már a dolgozók fogják etetni a lárvákat, a királynő feladata csupán a peterakás lesz és az állam irányítása. Nyár végére a kolónia elérheti a 400-700 egyedszámot is. Szeptember-októberben a királynő távozik a fészekből, és az állandó petézés miatt elpusztul. Ezután már csak az ivaros utódokat nevelik tovább, hogy azok ki tudjanak rajzani és párosodni, megszülethessen a jövő év új királynője. A tél közeledtével az újdonsült lódarázs királynők keresnek egy megfelelően védett rejtekhelyet, hogy a fagy mellett a ragadozóktól is megvégje magát és üdén kezdhesse meg a következő évet.

Ha nem szeretne lódarázzsal találkozni a portáján...

Amennyiben nem szeretné, hogy a lódarazsak kolóniája az Ön ingatlanján is elérje a több százas nagyságot, azonnali irtásra van szüksége. Ebben a Trió Vár Rovarirtó Társaság könnyen tud segíteni, csak egy telefonjába kerül!

Play Video about lódarázs irtása ereszcsatornából

Lódarázs fészek irtása

A lódarazsak fészkei gyakran a tetőterekben, padlásokon vagy faodvakban helyezkednek el.

Ha észreveszünk egy fészket az otthonunk közelében, a legjobb megoldás, ha szakembert hívunk. A lódarazsak rendkívül agresszíven védik a fészküket, és a csípésük nagyon fájdalmas lehet. A Trió Vár Rovarirtó Társaság szakszerűen és biztonságosan tud segíteni a fészkek eltávolításában. Komplex módszerrel végzünk a lódarazsakkal, hogy azok biztosan ne akarjanak a környékünkre jönni még egyszer. Garantáljuk, hogy az irtáskor kezelt területen az adott nyáron nem fognak ismét megjelenni a darazsak. (Persze arra nem tudunk garanciát vállalni, hogy a ház másik oldalán nem akarnak majd befészkelni. De igény esetén vállalunk megelőző jellegű irtást is, amikor is lekezeljük a potenciális helyeket, hogy kedvük se támadjon a mi telkünkre tévedni.)

Lódarázs irtás – Hogyan védekezzünk ellenük?

A lódarázsirtás során a szakemberek speciális védőruházatot viselnek, amely megóvja őket a csípésektől. Az irtás során különböző vegyi anyagokat alkalmaznak, amelyek hatékonyan pusztítják el a rovarokat és biztosítják, hogy a fészek ne épüljön újra.

Az irtási folyamat több lépésből áll: először a fészek bejáratát zárják le, majd a vegyi anyagot befecskendezik a fészek belsejébe, végül a fészket eltávolítják és megsemmisítik.

Ezután a fészek környezetét kell kezelni elnyújtott hatóidejű termékkel. Azért elengedhetetlen ez a mozzanat, mert a kint repkedő, éppen portyázó fajtársak előbb-utóbb vissza szeretnének majd térni a fészekhez. Akkor pedig azoknak is el kell pusztulniuk, megelőzvén az új fészek építését.

Ha szeretné elkerülni a lódarazsak megtelepedését a környezetében, érdemes odafigyelni néhány megelőző intézkedésre is. Például zárva tartani a szemeteseket, hogy ne vonzzák a rovarokat, és gondoskodni arról, hogy ne maradjon ételmaradék a szabadban. A padlások és tetőterek rendszeres ellenőrzése szintén segíthet megelőzni a lódarazsak megtelepedését.

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Darázsirtás
06 30 953 6318

Ha Önnél is megjelentek a lódarazsak, elengedhetetlen a darázsirtás, hogy megelőzzük az allergiát vagy a nagyobb bajt. Lépjen kapcsolatba velünk elérhetőségünk valamelyikén, hívja a Trió Vár szakképzett munkatársait, akik a hét bármely napján rendelkezésére állnak!