A veszedelmes, ám gyengénlátó lódarázs

Nyáron mindannyian szeretünk a szabadban kirándulni, piknikezni, és élvezni a napsütést. Azonban gyakran megzavarnak a kis sárga-fekete csíkos vendégek, amik mindig hirtelen jelennek meg, és az étkezések idilli pillanatát szétzilálják. Sokszor meg is kell velük küzdeni a saját üdítőnkért. Igen, amire gondolunk, az a darázs, azon belül is a félelmetes és hatalmas lódarázs!

Májustól számíthatunk rájuk, azonban a nyár vége felé egyre többször, mert augusztusra a lódarazsak már elfáradnak, és könnyen beszerezhető zsákmányra hajtanak, ami nem más, mint a kirándulók ínycsiklandó ételeit dézsmáló rovarok.

lódarázs
Lódarázs - Szerző: Varga Erika, forrás: izeltlabuak.hu

Nem minden darázs, ami annak látszik!

Egy-két bogárgyűjtőt kivéve senki sem örül, amikor egy lódarázs közeledik felé, különösen az allergiások, akik tudják, hogy egyetlen csípésük akár végzetes is lehet. Azonban itt a fontos, hogy tisztázzuk: nem minden sárga-fekete csíkos rovar darázs! A lódarazsak, kecske és német darazsak (és a többi sokszáz darázsféle) csupán egyik csoportja ezeknek a bátor kis repülőknek, de számtalan hasonló kinézetű faj is létezik, melyek közük csak néhány veszélyes.

Az igazság az, hogy a sárga-fekete mintázat sokféle rovaron megtalálható, és nem minden faj tartja az emberek ételeit zsákmánynak. A legtöbben a virágok nektárját vagy az apró rovarokat keresik.

  • Méh

A méhek inkább barnás színezetűek és szőrösek, de sokan mégis összetévesztik a darazsakkal. A méheket ne irtsuk ki, mert nagyon fontos szerepük van az ökoszisztémában, a virágok porzásában és a finom méz gyártásában!

Művészméh
Szerző: Pászthy Dávid, forrás: izeltlabuak.hu
  • Bársonyos darázscincér

Inkább a világos fák lombkoronájában élnek, ám véletlenül belefuthatunk. Ők is a virágport fogyasztják, és csupán nagy csoportban kártevők.

bársonyos darázscincér
Szerző: Paulik Péter, forrás: izeltlabuak.hu
  • Zengőlégy

Talán a leggyakrabban keverik össze a darazsakkal. Pedig az ők az ég világon semmit sem csinálnak, csak hangosan „zengnek”, röpködnek a virágok körül (és gyakran körülöttünk) és táplálkoznak a temérdek virágporból. Egész nyáron találkozhatunk velük, nagyon gyakoriak.

májusi kertizengőlégy
Szerző: Fráter Szabolcs, forrás: izeltlabuak.hu
  • Óriás tőrösdarázs

A darazsak közül ki kell emelnünk Magyarország legnagyobb darázsfaját, az óriás tőrösdarazsat, amelyet gyakran összekevernek a lódarázzsal. Azonban ez az állat teljesen ártalmatlan, ha mégis megcsíp, a hirtelen szúráson kívül nem okoz problémát, nem allergizál. Ráadásul ez az állat védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

óriás tőrösdarázs
Szerző: Szlovik Márton, izeltlabuak.hu

Így a következő kirándulás alkalmával, amikor Ön már látja a zümmögő lényt, és előre felkészül a sárga-fekete rovar csípésére, emlékezzen rá, hogy a lódarazsak csak egy része ennek a sokszínű rovarcsoportnak. Természetesen érdemes óvatosnak lenni, de ne feledje, hogy az állatvilágban egyikőjük sem álnok, nem akarnak direkt módon megtámadni minket, legtöbbször csak védekeznek, ha az útjukba kerülünk.

Hogy néz ki a lódarázs?

A lódarázs jellegzetes megjelenése és alkalmazkodóképessége különlegessé teszi őt az élővilágban. Az, ahogy a faj meg tudott maradni az emberi terjeszkedéssel is, bizonyítja az alkalmazkodóképességét és kitartását. Először csak az eurázsiai erdőkben élt, a Brit-szigetektől Japánig, ám később Észak-Amerikába is behurcolták és egyre közelebb került az emberek életteréhez.

Jellemző darázsmintázata és sárga potroha van, de valamivel sötétebb az árnyalata, ami (a méretén túl) megkülönbözteti más rokon fajoktól. A feje sárgás, de sötét mintázattal tarkított. A szemei barna pontszemek, de a feje tetején is található három, amelyek a fény irányának meghatározására szolgálnak. Ez egy lenyűgöző biológiai jellemző.

A lódarázs királynő

A lódarázs királynő jóval nagyobb, mint az állam többi egyede, hossza akár 35 mm is lehet, míg a herék és a dolgozók kisebbek, legfeljebb 25 mm-esre nőnek meg. Az eltérő méret az életmódjukhoz kötődik, és az egyes munkafeladatokra való specializáció miatt alakult ki.

A lódarázs nőstények potrohán hat szegmens található, míg a hímeknél hét. A csápokat tekintve a nőstények 12 ízzel, míg a hímek 13-mal büszkélkedhetnek.

A lódarázs csípése

A lódarázs fullánkja a természet igazi mesterműve. Egyenes és hegyes, mint egy nyíl, és még az emlősök bőréből is vissza tudja húzni a szúrás után, nem fog elpusztulni. Nem úgy, mint szegény méhecskék. A fullánk gyakorlatilag egy önvédelmi eszköz, lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan védekezzenek és megvédjék fészküket, ha úgy érzik, fenyegetve vannak. Sőt, igen határozottan védekeznek! A fészek 2-3 méteres körzetében már figyelnek, és nem kell különösebben provokálni őket, hogy támadásba lendüljenek. És nagyon elővigyázatosnak kell ám lennünk, mert a lódarázs látása igen gyenge, ezért mindenre rászáll és csak a támadás után tudja beazonosítani az áldozatát, méghozzá a szaglásával.

lódarázs fészek egy padláson

A lódarázs fészek

A lódarazsak fészkének legnagyobb átmérője akár 60 cm is lehet. Ezt az elképesztő építményt rendkívüli módon állítják elő. Az alapanyagként használt fakérget apró darabokra rágják, majd saját nyálukkal, időnként földdel keverve papírszerű anyagot készítenek. Ebből csinálják a mérnöki pontossággal kidolgozott hatszögletű sejteket. A fészket egy erős külső réteg védi, amely megóvja a belül elrendezett üregeket. A stabilitás érdekében a fészek belsejében egy szilárd tartógerinc is található. A bejárat a fészek alján helyezkedik el, ezzel védik magukat az esőtől és a ragadozó madaraktól.

A lódarázs kolónia élete

A lódarazsak tavasztól ősz végéig élnek. Májusban az előző őszön született, megtermékenyített és áttelelt lódarázs királynő keres egy szimpatikus védett helyet és elkezdi felépíteni a lakhelyét. Az első sejtekbe helyezi a petéit. Miután a lárvák kikeltek, 21-24 napig eteti őket apró rovarokkal, többnyire azok torjával. Az etetésért cserébe a lárvák egy cukros váladékot termelnek, amelyet életben tartja és kellően táplálja a királynőt.

A lárvák bebábozódnak, majd a kifejlett fiatal darazsak elfoglalják helyüket az államban. Ezután már a dolgozók fogják etetni a lárvákat, a királynő feladata csupán a peterakás lesz és az állam irányítása. Nyár végére a kolónia elérheti a 400-700 egyedszámot is. Szeptember-októberben a királynő távozik a fészekből, és az állandó petézés miatt elpusztul. Ezután már csak az ivaros utódokat nevelik tovább, hogy azok ki tudjanak rajzani és párosodni, megszülethessen a jövő év új királynője. A tél közeledtével az újdonsült lódarázs királynők keresnek egy megfelelően védett rejtekhelyet, hogy a fagy mellett a ragadozóktól is megvégje magát és üdén kezdhesse meg a következő évet.

Ha nem szeretne lódarázzsal találkozni a portáján...

Amennyiben nem szeretné, hogy a lódarazsak kolóniája az Ön ingatlanján is elérje a több százas nagyságot, azonnali irtásra van szüksége. Ebben a Trió Vár Rovarirtó Társaság könnyen tud segíteni, csak egy telefonjába kerül!

Play Video about lódarázs irtása ereszcsatornából

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Darázsirtás
06 30 953 6318

Ha Önnél is megjelentek a lódarazsak, elengedhetetlen a darázsirtás, hogy megelőzzük az allergiát vagy a nagyobb bajt. Lépjen kapcsolatba velünk elérhetőségünk valamelyikén, hívja a Trió Vár szakképzett munkatársait, akik a hét bármely napján rendelkezésére állnak!

ágyi poloska rejtekhelyei

Ágyi poloska jelei

Aki hallott már az ágyi poloskáról, esetleg volt is közvetlen vagy közvetett tapasztalata, okkal kapja fel a fejét a legapróbb

Tovább olvasom »