A nyest megrágta a napelem kábeleit

Megugrott az áramszámlája? Azt vette észre, hogy a sok pénzért kiépített napelemrendszer nem termeli ki az addig megszokott energiát? Éjszaka szűnni nem akaró kaparászást, folyamatos zörejt és mászkálást hall a feje fölül? – Nem biztos, hogy a nap süt kevesebbet vagy annyival több ruhát mosott volna az elmúlt időszakban! Talán beköltözött Önhöz a nyest?!

Ha így van, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a nyest megrágta a napelem kábeleit!

napelem és a nyest

Nem is rágcsáló, mégis a nyest rágta meg a napelem kábeleit?!

A nyest valóban nem rágcsáló, a menyétfélék családjába tartozik, ám ezzel ellentétben mégis előszeretettel tesz kárt minden értékes berendezésben.

Aki hallott vagy olvasott már a nyestről és annak tulajdonságairól, pontosan tisztában van azzal, hogy olyan állattal áll szemben, amely minden útjába kerülő dolgot megrágcsál. Ennek egyik oka az, hogy a környezetében rendelkezésére álló anyagokból alakítja ki önmaga és utódai számára a fészket. Másik ok pedig nagyon egyszerű: jelleméből, beállítottságából eredően lételeme a rágicsálás. Tekintettel arra, hogy nem egy idomítható háziállatról beszélünk, akit be szeretnénk fogadni otthonunkba – nem fogjuk tudni megváltoztatni, így meg kell tanulnunk ellene védekezni, szükség esetén pedig elűzni.

Veszélyek

Apró malőrnek látszódhat elsőre, de sajnos ez a kis állat hatalmas károkat képes okozni a napelemes rendszerben:

 • Rendszerhiba és áramkimaradás: A kábelrágás megszakíthatja a napelemes rendszer áramkörét, ami miatt az áramtermelés leáll. Ez áramkimaradást okozhat, különösen, ha szigetüzemű rendszer esetén, ahol az az egyetlen energiaforrás.
 • Rövidzárlat: A megsérült kábelek rövidzárlatot okozhatnak, ami tönkreteheti a napelemes rendszert és az ehhez kapcsolódó berendezéseket. 
 • Tűzveszély: A sérült vezetékek szikrákat szórhatnak, ami könnyen tüzet gyújthat. 
 • Karbantartási költségek növekedése: A megrágott vezetékek cseréje és a rendszer javítása igen költséges lehet. 
 • Áramütés veszélye: Ha valaki a megrágott kábelekkel érintkezik, fennáll az áramütés veszélye. Ez különösen veszélyes lehet a karbantartókra vagy véletlenül a közelben lévő személyekre nézve.
 • Rendszerhatékonyság csökkenése: A kábelrágás következtében az áramátvitel hatékonysága csökkenhet, ami a napelemek által termelt energia mennyiségének csökkenését eredményezheti.

A nyestek rágásának megakadályozása érdekében fontos a megfelelő védekezési intézkedések bevezetése: lehetséges például a kábelek védőburkolattal történő ellátása, valamint a nyestek távol tartására szolgáló hálók telepítése.

A nyest tönkretette a napelemet? – Mi a bizonyíték, hogy ő volt?

Számtalan jel utalhat arra, hogy a nyest költözött be hozzánk és rágott szét szinte mindent maga körül.
 • Az első jel, amely szembe jöhet velünk, azok az elpotyogtatott ürülék. A nyest ürüléke ceruza vastagságú és jellegzetes görbülete miatt nem hasonlít semmi egyébhez – maximum egy összeszáradt döglött meztelencsigához (megtörtént eset alapján). Ha laposabban szemrevételezzük, akkor láthatjuk, hogy gyümölcsszezonban magvakat is tartalmaz, így kilőhetjük az ominózus meztelencsigát.
 • A második rá utaló jel a nyest lábnyoma. A vese formájú lenyomat felett négy félkörben elhelyezkedő ujjlenyomat látható, ám jellegzetessége mégsem ez, hanem a párnácskák felett látható karomnyomok. Ez esős időben nagyon jól kivehető a napelem paneljein.
 • Az éjszakai motoszkálás utalhat több rágcsáló beköltözésére is, ezért fontos, hogy körültekintőek legyünk és latba vegyünk minden további furcsaságot, mely alapján beazonosítható, hogy mivel állunk szemben.
 • A termény- és tojásállomány csökkenése szintén utalhat az állat jelenlétére, hiszen előszeretettel fogyasztja nemcsak a gyümölcsöket, hanem a magvakat, tojásokat és a kisebb állatokat is, pl. a csibéket.
 • Vezetékek, kábelek megrongálódása: Ha mindez bekövetkezik, akkor vagy nem voltunk kellően körültekintőek és figyelmen kívül hagytuk a korábbi jeleket, vagy nagyon ügyesen kicselezte a házban lakókat a nyest. Mind a padláson, mind a falban (könnyűszerkezetes ház esetében) számtalan vezeték fut, mely a ház áramellátásáért felelős, így, ha beköltözött valamely területre, akkor ezekben előszeretettel okoz jelentős anyagi károkat.
 • A gyomorforgató bűz szintén tulajdonítható a nyestnek, hiszen kijelöl magának 2-3 pontot, ahová ürít. Ezek egy idő után nemcsak átáztatják a födémet, a plafont, hanem orrfacsaró bűzt árasztva kergetik ki a házból az ott lakókat. A vizeleten kívül érezhetjük még a rothadó húsnak a szagát is, melyet korábban zsákmányolt és raktározott el későbbre.

Amennyiben a fenti jelek valamelyikét tapasztalja, haladéktalanul keressen fel bennünket!

A nyest házi módszerekkel történő elriasztása ugyanis rizikós, általában sikertelen. Ha Ön mégis ezzel próbálkozik, akkor olyan, mintha orosz rulettet játszana – bármikor mélyen a zsebébe kellhet nyúlnia és tetemes pénzösszegeket fizethet ki nemcsak az űzési, hanem a helyreállítási munkálatok elvégzésére.

megrágott vezetékek a padláson
Megrágott vezetékek a padláson - Kép forrása: Canva

A nyest megrágja a napelem kábeleit – és minden mást is!

Tekintettel arra, hogy nem minden háztulajdonos rendelkezik saját napelemrendszerrel, így a nyest ezen kívül számtalan más berendezési dolgot, tárgyat, építőelemet talál, melyeken koptathatja fogait, amiből fészket építhet és amin keresztül utat törhet magának a belső térbe.

 • Padláson futó vezetékek: napelem rendszer kábelei, bojler vezetéke stb.
 • Ház szigetelése: Akár külső, akár tető-, akár falban lévő szigetelésről beszéltünk, a nyest nem kíméli egyiket sem, hiszen ezekből meleg kuckót alakíthat ki magának és kölykeinek egyaránt.
 • Gépjárművek belső szigetelése és kábelei

A rongálható tárgyak és berendezések tárháza kimeríthetetlen. Amennyiben Ön a nyest jelei körül bármelyiket is tapasztalja, haladéktalanul hívjon szakembert, hogy elkerülje a nagyobb károkozást.

Nyestriasztás

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a nyest irtása TILOS és akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az a személy, akit a nyest elpusztításán kapnak!

Amennyiben Ön úgy véli, hogy a nyest megrágta a napelem kábeleit és egyéb számára kecsegtető dolgokat, bizalommal keressen fel bennünket elérhetőségeink valamelyikén, hiszen a leghatásosabb és legegyszerűbb megoldás nyestriasztásra a szakember felkeresése. A Trió Vár biztos a dolgában, ezért teljes körű garanciát vállalunk a sikerességre!*

*Bizonyos feltételek mellett.

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Nyestriasztás – 06 30 953 6318

Amennyiben Önnek is meggyűlt a baja a nyestekkel, hívjon minket bizalommal vagy kérjen árajánlatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Ha blogunkat érdekesnek tartja, olvassa el a témához kapcsolódó további írásainkat is!