Talán nyest van a házunkban? Mi költözött a padlásra?

Minden éjjel arra ébred, hogy valami mocorog, kaparászik a padláson?

Ez rendkívül frusztráló érzés. Talán egy nyest az? Sokszor már le sem mer feküdni, csak fülel, vajon mikor jelenik már meg az a furcsa, szűnni nem akaró hang…

Többféle állat is odaszokhat, így mielőbb ellenőriznünk kell. Ha fel tudunk mászni a padlásra, talán megláthatjuk a kis bestiát, ami nem hagy minket nyugodni. De sok esetben elbújik, így csak a nyomok vizsgálatára hagyatkozhatunk.

Milyen állat lehet?

 • Ha tárolunk valamilyen takarmányt vagy élelmiszert a padláson, szinte biztos, hogy egérrel van dolgunk.
 • Budapesten néhány éve ismét elszaporodtak a patkányok is, pedig a ’70-es években már patkánymentessé nyilvánították a fővárost. Azonban ezek az állatok nem csak éjjel mozognak, nappal is hallhatnánk a neszt.
 • Lehet macska is a padláson, de mivel az tappancsaival hangtalanul képes közlekedni, így ő nem fog ramazurit okozni.
 • Mostanában egyre több bejelentés érkezik a nagy pele beköltözéséről. Hogy ő miért szokott fel az erdőkből a padlásokra, az még nem ismert. De ami nagyon fontos, hogy a nagy pele védett állat, így ha vele találkozunk, vagy hívjunk állatvédőt, vagy a téli álma alatt vigyük ki egy tölgyesbe és ássuk jó mélyre az avar alá.
 • A madarak is szívesen fészkelnek a nyugodt padlástérbe, ám rájuk sem jellemző az éjszakai mozgás.
 • A menyét szintén gyakran bemászik a padlásokra, de éjjel ő vadászik. Elkapja a háztáji tyúkokat, pockokat, egereket, de a madarak és tojásuk is kedvelt eledele. Mivel több élelmet szerez, mint amire szüksége van, azt földalatti üregekben raktározza. Így a padláson nem fogjuk azt megtalálni, esetleg madártetemek vagy egérmaradványok árulkodnak az ottlétéről. Fontos: bántani nem szabad, mert védett állat!
 • A nyest jelenléte árulkodó jeleket hagy maga után. Imádja a védett zugokat és ott épít magának fészket. A nőstény akár a szigetelést is megrághatja és a „bársonyos” kőzetgyapot lesz a kölykeinek szülőhelye. Ha ilyet tapasztalunk, nincs más mód a megoldásra, nyestűző szakembert kell hívni.

Nyest jelei a padláson

Különösen az erdős, fás tájak közelében élők vannak kitéve a nyestek látogatásának, de mostanában egyre beljebb szoknak a városokba.
A rendszeres és hangos zajokon, futkározáson túl más nyomokat is észlelhetünk, ami segít beazonosítani a nyestet.

nyest egy padláson
 • A nyest hangja

A nyest hangja kicsit a kutya vinnyogására hasonlít. Sikít és éles hangon „ugat”.  Amikor kicsinyei vannak, szüntelen nyöszörgés szűrődhet a födém felől. Ha viszont bevadul vagy fél, akkor durván támad, fújtat, mint egy mérges macska.

 • A nyest ürüléke

A nyest többnyire egy helyre piszkít, de a padláson túl a kertben is találkozhatunk az ürülékével. 4-5 cm-es görbített formája és kellemetlen szaga felhívja magára a figyelmet és egyértelműen a gazdájáról árulkodik. Mivel a nyest mindenevő, így a „maradékok” megtalálhatók a végtermékben. Általában tele van az elfogyasztott növények maradékaival, magvaival, de kisebb állatok (madarak, rágcsálók) csontját is megtalálhatunk benne. Különösen szeret a baromfiudvarok körül ólálkodni, mert ott mindig akad eledel számára.
Figyelem! Ha lefelé nyíló padlásfeljárónk van, óvatosan tárjuk ki nyestgyanú esetén, nehogy „meglepetés” érjen minket.
Ha pedig megtaláltuk, mindenképpen el kell azt távolítani a további bomlás és fertőzésveszély elkerülése érdekében.

 • A nyest vizelete

Az árulkodó jel szintén abból fakad, hogy a nyest egy helyre jár üríteni. Sok emlőshöz hasonlóan így jelöli ki a területét. Ez a födém minőségétől és anyagától függően eltérő látványú eredményt produkál. A lakótérből úgy tűnik, mintha vízkárt szenvedett volna a ház. Egy helyen (pl. a fürdő sarkában) megjelennek sárga beázás nyomai, azonban más területen nem. Gipszkarton vagy vályog esetében látványosabb, mivel annak porózus anyaga magába szívja a nedvességet, a betonon később fog átszivárogni. Ha a nyest már rég odaszokott, egy idő után az ammónia párolgása miatt átható bűz is társul a foltokhoz.

 • Sérült házszigetelés

Ha szigetelésdarabok hevernek szerteszét, akkor 100%, hogy nyestünk van. Számukra az üveggyapot is pihepuha plüssanyag, ezért nagyon kedvelik. Ebből építik meg a fészküket és a kölyköknek a védett, meleg helyet. A nőstény oda ellik, mert finom, óvó környezetet biztosított a kicsiknek az „építkezéssel”. Ilyenkor kizárólag élelemszerzés céljából hagyja el a padlást.

Ezen kívül a már említett erős vizelet is képes károsítani a szigetelést (főleg, ha az hungarocellből van). Az anyagot megmarja vagy „csak” átnedvesíti. Ha ilyet tapasztalunk, a szigetelés azon részét szükséges kicserélni, hogy megóvjuk a házunk épségét.

 • Megrágott vezetékek

A nyest mindent megrág. Mindent, ami az útjába kerül, még az sem tántorítja el, hogy nem finom.
A vezetékek szétrágása különösen kedvelt szórakozásnak számít ezen állatok körében.

Viszont ez a tevékenysége jelenti a legnagyobb veszélyt az emberek számára! Ha a ház elektromos vezetékeit intézi el, zárlat keletkezhet és nagyon könnyen kigyulladhat a helyszín. Általában a padlások tele vannak mindenféle dologgal (melyek legtöbbje éghető), így könnyen lángra kaphat az egész ingatlan és pillanatok alatt le tud égni a tető.

Ez a probléma akkor is fellép, ha a gépkocsik motorterébe férkőznek be. Mivel ott meleg van a motor miatt, kellemes számukra. Viszont életveszélyes kárt is képesek csinálni, amikor elrágnak egy vezetéket.

Mit tehetünk a nyest ellen?

 • Ágak, gallyak lemetszése

A nyest legtöbbször a ház közelében lévő fáról ugrik át a tetőre. Akár másfél méterre is képes elrugaszkodni, ami a testének kb. háromszorosa! Ezért az első teendőnk, hogy megnézzük a fák ágait a ház körül és lehetőség szerint metsszük rövidre.

faágak a ház körül
 • Tetőszerkezet ellenőrzése

A nyest keskeny testét igazán kicsi résen is be tudja préselni a padlásra. De abból baj nem származhat, ha átnézzük a tetőszerkezetet és a széldeszkákat, és ahol lyukat találunk, azt betömítjük. Ezzel is csökkentjük a behatolás lehetőségét.

tetőszerkezet
 • Kutyaszőr a nyest ellen

Ha már nálunk laknak a kis vadorzók, el kell őket űznünk. Mivel a nyest utálja a kutyákat, a néphagyomány azt tartja, hogy szórjunk ki kutyaszőrt, és az majd elriasztja. Nos, ez többé-kevésbé igaz. Valóban nem kedveli a kutyák szagát, azonban, okos állat révén hamar rájön, hogy csak az illata van jelen, maga a kutya nem. Így megszokja és tovább él felhőtlenül.

kutyaszőr nyest ellen
 • Élvefogó nyestcsapda

A gazdaboltban lehet kapni nyestcsapdát. Ez humánus módszer, használatával bárki megpróbálkozhat. Viszont azzal számolnia kell, hogy nagyon macerás. Csalinak valamilyen húst, tojást, esetleg idénygyümölcsöt lehet beletenni. A legdurvább – de valószínűleg a legeredményesebb pedig valamilyen kistestű élő állat, például naposcsibe. A csapdát álcázni is kell, mert ha csak egyszerűen kitesszük, nem valószínű, hogy a nyest magától belesétál, hisz látja a rácsokat.
Ha mégis sikerül megfogni, még el kell vinni őt egy közeli erdőbe, ahol aztán szabadon engedjük. De mindeközben a nyest támad, fújtat.
Ráadásul, ha több egyed is él a padlásunkon, ezt a folyamatot többször is meg kell ismételni.

.

nyestcsapda

Nyestriasztás

A nyest ugyan nem védett állat, de megölni nem szabad! Ezért mindenképpen élve kell elűznünk a terepről.

A legegyszerűbb és leghatásosabb módszer ezúttal is a szakember felkérése nyestriasztásra. Speciális porozószert szoktak használni, melyet elterítenek a padlás teljes felületén. Ennek összetétele olyan anyagokat tartalmaz, amelyet a nyest tényleg ki nem állhat. A por rárakódik az állat bundájára, az egész testére, ezért odébbáll. A nyestpor kijuttatása akkor is lehetséges, ha a padlástér a házból nem megközelíthető. Mivel nagynyomású porozógépet alkalmaznak, elég egy lehet egy cserép elmozdítása, ahol a gép csöve befér. Ezzel be tudja teríteni az egész felületet.

A nyestriasztás biztosan működni fog és a Trió Vár még fél év teljes körű garanciát is vállal a sikerességre!
(Amennyiben az űzőszert nem éri eső és UV sugárzás, 2 évig is védettséget biztosíthat a nyestek ellen.)

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Nyestriasztás – 06 30 953 6318

Amennyiben Önnek is meggyűlt a baja a nyestekkel, hívjon minket bizalommal vagy kérjen árajánlatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email