Nyestriasztás házilag

A beépített területek bővülésével a nyestek egyre gyakrabban tűnnek fel a lakott területeken, lakóépületekben, sőt a gépjárművek belső tereiben is nyomot hagynak.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogyan űzhetjük el saját magunk a hívatlan vendégeket, a nyesteket. 

Ezek a kisragadozók hangos és nyüzsgő éjszakai életmódjukkal nem csupán kellemetlenséget okoznak, de szennyezik is rejtekhelyüket, és jelenlétük jelentős anyagi károkat von maga után.

Mivel fogazatuk gyorsan nő, előszeretettel rágcsálnak, a kábelek, elektromos vezetékek megrongálása pedig beláthatatlan következményekkel járhat, gondoljunk csak az ebből fakadó tűzveszélyes helyzetekre vagy gépkocsink állapotára.

A nyest elriasztása tehát nem tűr halasztást, azonban komoly fejtörést okozhat.
Számos módszer létezik a nyestek távoltartására, a különféle riasztó hatású vegyszerektől az elektromos riasztókon át az egészen elképesztő házi praktikákig. Ezeket a lehetőségeket tekintjük át az alábbiakban.

figyel a nyest
A nyest figyel - Forrás: Canva

Nyest csapdák és fizikai kirekesztés

A nyest befogása kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy ez még a gyakorlottabbak számára is összetett és jelentős felkészülést igénylő feladat: ügyelni kell mind az elhelyezésre és az álcázásra, mind pedig a tökéletes csali kiválasztására. Nem beszélve arról, hogy egy jó nyestcsapdának igen komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Ritka a sikeres házi befogás, ezért érdemes inkább szakemberre bízni a feladatot.

  • Bejutási helyek megkeresése

Az állat távoltartásához fel kell térképezni a nyest bejutási pontjait: ez lehet egy félrecsúszott cserép, rés a tetőn, vagy szerkezeti hiányosság. Ha ezt sikerül megtalálni, akkor nagy eséllyel meg is lehet szüntetni.

  • Kutyák

A kertben tartott kutyák jelenléte jelenthet még némi védelmet, azonban a nyestek intelligens állatok, ráadásul sokuk már urbanizálódott, vagyis hozzászokott és alkalmazkodott a nehezítő körülményekhez.

nagy nyomású porozógép
Nagy nyomású porozógép - Forrás: Canva

Nyestriasztó por

Az egyik leghatékonyabb módszer a porozás, mely nem más, mint egy erős szagú, kellemetlen ízű – de nem mérgező! – por szétterítése a nyest útvonalaira, rejtekhelyére. Mivel a szer irritálja az állat szaglószervét, valamint a szőrére is rákerül, a nyest jó esetben más területet keres magának.
A port leginkább magas nyomású porzógéppel lehet egyenletesen kell szétteríteni, mivel azonban így jóval nagyobb beruházást igényelne a folyamat, érdemes utánaszámolni, nem járunk-e jobban, ha szakember végzi ezt a feladatot, a professzionális nyestriasztást. Ráadásul a kereskedelemben kapható porozó szerek messze nem olyan koncentrált hatóanyagú szerek, mint amelyet egy engedéllyel rendelkező szakember vásárolhat! Tehát a hatásmechanizmus ugyan stimmel, de az eredmény sosem lesz ugyanaz.
Fontos még tudni, hogy a porozás csak időjárási körülményektől – szél, eső, pára – védett és zárt területeken alkalmazható sikeresen.

Ultrahangos nyestriasztók

Ezek az eszközök az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahang kibocsátásával zavarják a nyestet. Használatakor érdemes figyelembe venni a hatótávot és a leárnyékolt területeket! Egyszerű és költséghatékony módszernek tűnhet a riasztó használata, ám az esetek nagy részében nem mutatható fel komolyabb hatás az alkalmazásuk során.
Egy városi környezethez szokott állatnál még kevésbé lesz hatásos az ultrahangos riasztás. Egereken végzett vizsgálatok alapján az ultrahangos „zavarást” egy idő után az egerek egész egyszerűen megszokták – erre pedig számítani lehet a nyest esetében is.
Sajnos rengeteg utalás létezik az ultrahangos riasztók eredményességére, holott szinte semmi sem bizonyítja azt. Megvásárlásuk a legtöbb esetben felesleges pénzkidobásnak lesz.

A Trió Várhoz rengeteg ügyfél úgy érkezik, hogy előzetesen megvásárolt már több ilyen készüléket. Amire a szakértők kiérkeznek a helyszínre, az esetek nagyobb részében már két-három ultrahangos nyestriasztó készülék hever a sarokban, több tízezer forint értékben. Végeredményként mégis kártevőirtót kell hívni, mert az esetek 99%-ában hatástalannak bizonyulnak ezek az elektromos kütyük.

Nyestriasztó spray

A spray használata egyrészt a gépjárművek belső tereihez, illetve az élettérül szolgáló területek védelmére javasolható. Hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy az állat számára kellemetlen szaganyagokat tartalmaz. Beszerzése nem igényel jelentős anyagi beruházást, és a használata egyszerű, de számolni kell a ténnyel, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható riasztó spray-k hatóanyag-tartalma kevésbé hatékony, mint a szakemberek által használt vegyszereké, valamint a nyest képes megszokni a spray szagát és folytatja tevékenységét.

nyest ellen kutyaszőr
Nyest ellen kutyaszőr - Forrás: Canva

Mechanikus módszerek és népi megoldások

Számtalan házi okosság ide sorolható a megfelelően elhelyezett drótoktól kezdve a fémhálón át a ragasztószalagig. Vannak, akik a kutyaszőr elhelyezésére esküsznek, mások benzinnel vagy ecettel fújják be az érintett területeket, esetleg nejlonzacskóval tömik ki gépjárművük réseit. Találkozhatunk hangos zene vagy ébresztőóra időzítésével, vagy vízzel töltött PET-palackok felállításának ötletével is – ezek lényege, hogy az állat zajt okoz vagy kénytelen azt elviselni, melyet életmódjából fakadóan eleve kerülni igyekszik. Internetes fórumokon még olyan tapasztalatokat is találni, miszerint egyesek saját vizeletüket porlasztják szét azon a területen, amelytől szeretnék az állatot távol tartani. Ha figyelembe vesszük, hogy a nyestet igencsak zavarják a számára idegen, kellemetlen szagok, ez a furcsa módszer akár még hatásosnak is bizonyulhat.

A házi praktikák átmeneti, kisebb sikereket eredményezhetnek, de túl nagy reményeket ne fűzzünk hozzájuk, legtöbbjük ugyanis a sok fáradozás ellenére is kudarcot vall.

Amivel ne próbálkozzunk!

Még egy fontos dologról szót kell ejtenünk. Az állat ugyan nem minősül védettnek, ám mérgezése tilos! Az állatvédelmi törvények rá is ugyanúgy vonatkoznak, kizárólag elriasztása és űzése engedélyezett. Nem mellékes az sem, hogy a szakszerűtlenül kihelyezett és mérgezett csalétkek más élőlények életét is veszélyeztetik.

orvvadászat elleni törvény

A legjobb nyestriasztó megoldás, ha szakemberre bízzuk

Ha Ön már kipróbálta az összes házi módszert, és a kutya sem használ az udvaron, hívja fel a Trió Vár Rovarirtó Társaságot, mert ők a leghatásosabb technikát alkalmazzák, amelyre 6 hónap teljes körű garanciát vállalnak (az adott területre). Amennyiben a zárt térben kijuttatott nyestűző szert nem távolítják el, az 2 évig is védettséget biztosít!

Trió Vár Rovarirtó Társaság – Nyestriasztás – 06 30 953 6318

Amennyiben Önnek is meggyűlt a baja a nyestekkel, hívjon minket bizalommal vagy kérjen árajánlatot!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email